Посещение в Москва на победителите в Международния ученически конкурс “Заедно в XXI век“

Победителите в Международния ученически конкурс “Заедно в XXI век“ на Фондация «Устойчиво развитие за България» се завърнаха от едноседмичното си посещение в Москва. Екскурзията в руската столица е голямата награда, която ежегодно се осигурява за 10-те победители в различните категории на конкурса от Фондацията с председател Станка Шопова. Тази година екскурзията се реализира и с подкрепата на Фонд “Русский мир”.

В конкурса участваха над 1000 деца от различни държави със свои стихове, есета, рисунки, реферати, мултимедийни презентации на български и на руски език по темите „140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) – началото на войната“ и „По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа – битката за Москва и Сталинградската битка“. Освен предметните награди, отличените с второ място участници от България и от чужбина бяха наградени с почивка в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“. Отличените с първо място и специалната награда посетиха руската столица.

По време на посещението си в Москва, учениците имаха изключително богата и наситена програма. Бъдещите седмокласници Христо Михайлов от СУ „Св. Паисий Хилендарски” в Хасково, Селиман Селиманов от ОУ „Христо Ботев“ в с. Аврен, Луко Гарноев от ОУ “20 април” в Панагюрище, Рада Колева от ЧСУ «Юрий Гагарин» в «Камчия» и дванадесетокласниците Мартин Величков от 133 СУ „А. С. Пушкин“ в София, Стиляна Аврамова от СУ „Петко Славейков“ в Кърджали, Преслава Градева от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ в Русе, Десислава Георгиева от II СУ „Проф. Н.Маринов“ в Търговище, Вилеслава Георгиева от ЕГ “Д-р Петър Берон” и Общински детски комплекс в Кюстендил и Мариан Огнянов от ГПЧЕ „Иван Вазов“, г. Смолян представиха страната ни достойно, научиха много, но и бяха пленени от красотата на руската столица. По време на едноседмичния си престой в Москва групата, водена от Генади Иванов – директор и Галя Иванова – преподаватели в СУ „Николай Катранов“ в Свищов, посети най-красивите забележителности на многомилионния град. Децата разгледаха Кремъл с неговите дворци, църкви и червената стена, снимаха се пред Цар Топ и Цар Камбана, пред паметника на героите при Плевен, пред паметника на Кирил и Методий, бяха на фестивала на Спаската кула на Червения площад, запалиха свещичка в патриаршеския храм „Христос Спасител“, видяха оригиналните записки на Юрий Гагарин и истинските кучета-космонавти Белка и Стрелка в Музея на космонавтиката в историческия парк ВДНХ, разгледаха Дарвиновия музей – един от най-големите природонаучни музеи в света, създаден през 1907 г., возиха се на кораб по река Москва, бяха на шоу с косатки, делфини, тюлени и моржове в уникалния „Москвариум“. Едни от най-впечатляващите им срещи с изкуството бяха в градините и двореца Царицино и разбира се в Третяковската галерия.

Групата бе приета от посланика на България в Русия Бойко Коцев в сградата на посолството. Победителите представиха себе си, училищата си, своите проекти, със които са спечелили конкурса и изразиха впечатленията си от видяното в руската столица.

Дванайсетокласникът Мартин Величков от 133 СУ „А. С. Пушкин“ в София сподели вижданията си за отношенията между българския и руския народи. Рада Колева – ученичка в седми клас на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ представи инициативата „Белите гълъби на мирното детство“, която вече лети към различните държави и континенти. Нещо повече, разказа Рада, през това лято посланието за мир на децата от „Камчия“ достигна до Двореца на нациите в Женева, в който е главната квартира на ООН за Европа и дори до Международната космическа станция. От своя страна посланик Коцев запозна гостите с историята на отношенията между България и Русия и разказа интересни исторически факти от Руско-турската Освободителна война. Децата предоха на г-н Коцев комплект от произведените от Фондация „Устойчиво развитие за България“ пъзели посветени на 140-годишнината от Освобождението на България.

В Музея на Победата отличените български ученици се срещнаха и с ветерана контра-адмирал Кир Георгиевич Лемзенко – зам.-председател на Съюза на приятелите на България в Русия.

Екскурзията бе изключително полезна – обогати знанията на децата за руската история и култура. Те се убедиха в истинността на историческите факти, често премълчавани в учебниците. Богатството на руския език ги въодушеви да продължат да учат руски език. Големите ученици се завърнаха с желанието да продължат образованието си в руски висши учебни заведения. Общуването с хора от Русия и личните им впечатления и контакти обогатиха тяхната душевност, тяхното разбиране за славянския свят и култура, за близостта между България и Русия, между българския и руския народи.

Фондация “Устойчиво развитие за България” е основният организатор на Международен ученически конкурс “Заедно в XXI век“, който се провежда ежегодно от 12 години под патронажа на Посолството на Руската Федерация в България. Конкурсът е включен в Националния календар на Министерство на образованието и науката за изяви по интереси на децата и учениците.

За следващата учебна година темите на конкурса ще бъдат:

„140 г. от Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) – освобождението и възстановяването на българската държава“ и „По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа – Победата при Сталинград (февруари 1943г.) и Курската битка“