Гейтс: Русия заплашва световния ред

„Разликата между западната реторика и западните действия в отговор на крещящата агресия е огромна. Изглежда, че Западът ще подаде сигнал за това, че, ако Путин не доведе войска в Източна Украйна, той няма да предприеме никакви по-нататъшни санкции и наказателни мерки. Фактически завладяването на Крим от Русия ще остане без последствия, ако не броим шепата пострадали руски чиновници, и всичко ще продължи както преди”, счита Робърт Гейтс. Нова Студена война, и особено военна конфронтация, никому не е нужна, уверява още Гейтс. Западните страни искат партньорство с Русия, но сега е пределно ясно, че под ръководството на Путин, това е невъзможно. „Призивът” на руския президент не се ограничава до Крим и даже до Украйна. Със своите действия той подлага на съмнение целия световен ред, установен след Студената война.

Гейтс разбира всичко правилно. И пределно ясно изразява разбирането си. Битката изобщо не е само за Украйна, още по-малко за Юго-Изток, на карта е заложен целият световен ред, и по-точно, разпадането на паразитния колониален ред, освобождаване на света и установяване на нов, колективен и справедлив свят. За такива глобални исторически процеси не бива да се бърза в никакъв случай. Тук всяко движение може да се окаже гибелно за този, който го извършва, затова Русия трябва да действа твърдо и решително, но много внимателно, изчислявайки всички варианти няколко хода напред.

Да, вчерашното интервю на Янукович бе действително прощално: той се предаде и като цяло, предаде правомощията си. Не, разбира се, Русия за в бъдеще си оставя възможността да го използва в името на световното благо, но като основен вариант Москва косвено призна компромиса със Запада и принудата на хунтата и минималната русофобия. Компромисът не е лесен и все още е неразбран. Русия не възнамерява да отстъпи на хунтата, но и до война не би стигнала. И Русия, и Западът направиха определена пауза. Москва принуди Запада да се замисли и стана ясно, че проблемът не е в Крим, даже не и в Украйна. А в това, че Путин фактически предизвика аферистите от Федералния резерв с готовност да натисне спусъка.

Ръководителят на руската банка ВТБ Костин, същият, който е известен с либерализма и прозападничеството си, внезапно обяви, че Русия трябва да премине на плащане в рубли с нейните търговски партньори и, най-вече, при продажбата на петрол и газ. Костин добави още, че „Роснефт“ и „Рособоронекспорт“ съставят почти $ 230,0 милиарда на година , или 44% от общия износ. Намекът е повече от ясен – това е краят на петродоларите и рухването на една от ключовите основи на доларовата пирамида и на целия западен проект. Заедно с искането на Путин за създаване на собствена разплащателна система в рамките на следващия месец, всичко това звучи по-заплашително за САЩ, отколкото загубата на Крим и даже на Украйна. Новината за такива действия и думи от страна на руското ръководство, би разтреперила не само бившия шеф на ЦРУ, но и много по-високопоставени личности.

Съвсем друго нещо е, че Русия не бърза и засега само заплашва да натисне бутона на петродолара, но не го прави. Ние прекрасно знаем какви биха били последствията от такъв ход не само за Запада, но и за целия свят, и виждаме, че не сме готови за подобно нещо и че това ще доведе до много жертви.
Нещо подсказва (в това число и интервюто на Гейтс), че на Запад това вече се разбира, и затова се отлага пътя на открита конфронтация с Русия и започването на реални договори с нея, включително и за Украйна. По този начин, ще се установи временно примирие и ще започне усилена подготовка за последната схватка. Вече без всякакви илюзии и от двете страни.