10 хил. украински военни са в капана на „дебалцевския котел“

Опълчението на ДНР и ЛНР с помощта на съвместни действия успя на практика да завърши обкръжаването на групата украински военни в Дебалцево. Това съобщи представителят на щаба на опълчението на ДНР Едуард Басурин.

Град Дебалцево, чието население е 45 хил. души, се намира в източната част на Донецка област, на 55 км североизточно от гр. Донецк. През юли украинската армия взе под контрол града и в момента именно там са съсредоточени основните сили на хунтата, като според данни на опълченците, те възлизат на около 10 хил. души. Групировката забележимо се промъква в територията на опълченците, поставяйки под заплаха градове като Горловка, Енакиево, Шахтьорск, както и Алчевск и Стаханов в Луганска област. В края на януари опълченците предприеха операция по обкръжаване на украинската армия, разположена в Дебалцево.

„Не можем да кажем, че ние изцяло сме превърнали всички пътища в „котел“. Подразделенията на ДНР и ЛНР обаче, се намират в пряка видимост едни от други, като с артилерийския си огън могат кръстосано да покрият пътищата“, разказа Басурин пред РИА Новости.

В частност, опълченците успяха  да вземат под контрол гр. Углегорск, намиращ се на контролна височина.

Предишния ден опълченците успели да обстрелят една от колоните на украинските военни, придвижваща се северно към Дебалцево, изпратена там за подкрепление. Колоната била принудена да отстъпи и понесла огромни поражения.

Едновременно с това настъпление на опълченци идва и от изток – от страната на ЛНР. Там бригадата „Призрак“, ръководена от полевия командир Алексей Мозговой води битката за гр. Попасная и с. Санжаровка, като отрядите на опълчението вече са стигнали до покрайнините на самия гр. Дебалцево. „Попасная се намира малко по-на север. Превземането на града от опълченците на Мозговой ще направи обкръжението на Дебалцево по-надеждно, и освен това, ще постави под удар гр. Артьомовск“, каза още Басурин.

Според него превземането на Дебалцево от опълченците на първо  място ще съедини териториите на ДНР и ЛНР (в момента те са свързани само с път, южно от Донбас през гр. Снежное), и на второ, ще обезопаси от настъпления и обстрел Горловка, Шахтьорск и други градове в ДНР.

Хунтата оказва ожесточена съпротива, осъзнавайки важността на Дебалцево. Именно тук украинските военни са използвали заградителни отряди, откривайки огън по отстъпващите военни. Освен това, киевските власти възнамеряват да разрешат на командирите да стрелят по войниците заради „осигуряването на ред в армията на Украйна“. Преди всичко става дума за дезертьорство, което започна да придобива масов характер.

Президентът на ДНР Александър Захарченко в интервю пред телевизия „Россия 24“ обеща на обкръжените украински военни да пощади живота им, ако се съгласят да се предадат.

„Момчета! Предложението ми е да предадете оръжието и да си тръгнете. Вие не воювате с тях. Вие още имате шанс…да запазите живота си…предайте се, и ще живеете…обещавам ви, че ще се върнете у дома“, каза Захарченко.

Лидерът на „Десен сектор“ и депутат от Върховната рада Дмитрий Ярош обвини украинското командване за това, че „не е направило изводите си от трагедията край Иловайск“.

Според данни от щаба на опълчението в „дебалцевския котел“ се оказали обградени около 10 хил. души. Много вероятно е, тяхната съдба да се превърне в една от основните теми на днешните преговори в Минск, където се очаква да се срещне Контактната група от представители на Украйна, ДНР и ЛНР.

В отговор на обкръжаването на Дебалцево, украинските военни ожесточиха обстрела на Донецк. Опълченците съобщават, че само през изминалата нощ в града са били взривени повече от 70 снаряда, в резултат на което са загинали 7 души.

По-рано при обстрела на Луганск украинските военни са използвали касетъчни боеприпаси, съобщиха от ОССЕ.