10 факта за военното сътрудничество между Русия и Турция

Автор: Александър Королков.

Преди инцидента с унищожаването на руския бомбардировач от турските военновъздушни сили във въздушното пространство на Сирия военнотехническото сътрудничество между Русия и Турция се радваше на висок потенциал, независимо че Анкара е член на НАТО. Сега обаче всички проекти във военната сфера между страните ще бъдат преустановени. „Руски дневник“ подбра най-интересните факти за военнотехническото сътрудничество между Русия и Турция.

1. Съвременните отношения между Русия и Турция във военнотехническатаобласт водят началото си от 1992 г., когато руският президент Борис Елцин и главата на турското правителство тогава Сюлейман Демирел се договарят в Турция да бъде доставено руско въоръжение и военна техника на обща стойност $300 милиона.

2. През април 1994 г. страните подписват междуправителствено споразумение за сътрудничество по военнотехническите въпроси и в областта на отбранителната промишленост.

3. През 1990-те г. Турция купува от Русия бронетранспортьори: 23 БТР-60ПБ и 173 БТР-80, както и 19 вертолета Ми-17, 4 спомагателни плавателни съдове, картечници, снайпери и боеприпаси. Общата сума на сделката е $190 млн., от които $100 млн. са за сметка на погасяване на руски дълг към Турция.

4. През май 2001 г. е създадена Смесена руско-турска комисия за военно-техническо сътрудничество, чиято задача е да придаде на това сътрудничество по-стабилен и дългосрочен характер.

5. В рамките на търг, организиран от Службата за отбранителна промишленост към турското министерство на отбраната от 1997 до 2004 г. Русия предлага за доставка боен разузнавателно-ударен вертолет Ка-50-2 „Ердоган“. Търгът приключва, без да бъде обявен победител. В новия търг Изпълнителната комисия по отбранителна промишленост избира вертолет на компанията Augusta Westland A 129 Mangusta, който в момента се произвежда в Турция като Т 129 АТАК.

6. От 2008 до 2010 г. „Рособоронекспорт“ доставя на Турция 80 ПТРК „Корнет-Е“ с 800 ракети. Впоследствие за доставка се предлага модернизираният комплекс „Корнет-ЕМ“, но това направление на сътрудничеството не е продължено, тъй като турската фирма Roketsan предлага на турското военно министерство ПТРК със среден и голям обсег собствена разработка.

7. Русия и Турция разработват и създават съвместно комплекс за противовъздушна отбрана с малък обсег, в който пусковата установка на турската компания Aselsan е интегрирана с руския зенитен ракетен комплекс „Игла“. Окончателният продукт е наречен PMADS-IGLA. Изпитанията на комплекса вече са проведени и той е потвърдил всички заложени характеристики.

8. Напоследък следпродажбеното обслужване на цялата техника, доставена от Русия, се осъществяваше от руски компании.

9. В хода на изложението в Истанбул IDEF-2013 „Рособоронескпорт“ предлага на Турция съвместна разработка на комплекс за ПВО на основата на системата „Антей 2500“ (съвременна модификация на комплекса за ПВО С-300). Това предложение е направено в рамките на търг за покупка на системи за ПВО с далечен обсег, проведен в Турция през 2009 година. Победител в търга става китайската система за ПВО/ПРО HQ-9, но реализацията на договора така и не започва. Въпросът за модернизацията на като цяло архаичната система за ПВО на Турция остава и до днес.

10. На изложбата IDEF-2015 Русия представя в Турция над 200 образци на продукти. Съветникът на генералния директор на „Рособоронескпорт“ Анатолий Аксьонов тогава заяви, че „основният вектор на сътрудничеството в близките години ще бъде интеграцията на руските системи за въоръжение и бойните модули на турската бронетехника и корабите от военно-морските сили на тази страна“. Представители на руския военно-промишлен комплекс споделят, че турската страна проявява интерес към корабите на въздушни възглавници „Зубър“ и „Мурена-Е“ и дори е възможна разработка на съвместен плавателен съд от този клас.

 

Източник: Руски Дневник.

error: Съдържанието ни е авторско!