10-те най-красиви фонтани в Петерхоф, Санкт-Петербург

Преди 291 години в Петерхоф започват да работят фонтаните.

На 20 август 1723 година с указ на Петър I в Петерхоф са пуснати първите фонтани, които са били няколко на брой. Днес техният брой е 200 и 4 каскади. Най-красивите от тях са:

1. Большой каскад

Голямата каскада е едно от най-известните в света съоръжения. То се състои от 64 фонтана, 225 бронзови скулптури и барелефи и 138 водни струи… Голямата каскада олицетворява победата на Русия над шведите и завоюването на достъпа към Балтийско море…

2.Самсон

«Самсон, разкъсващ устата на лъва» е поставен в центъра на Голямата каскада, но се смята за самостоятелен фонтан. Решението за фонтана е взето от императрица Анна Йоановна през 1734 година, по случай 25 годишнина от победата над шведите при Полтава. Този разгром се е състоял в деня на свети Самсон. Освен това, гербът на Швеция е съдържал изображение на лъв. По тези причини фонтанът е изпълнен във вид на герой, разкъсващ устата на хищния звяр. От устата на лъва се изхвърля мощна водна струя на височина 20 метра. Самсон е ограден от осем малки фигури на делфини. По време на Великата Отечествена война композицията е била открадната от фашистите, но две години след победата скулпторът Симонов е пресъздал фонтана.

3.Фаворитный

Фонтанът «Фаворитный» е бил построен с указ на Екатерина. В басейна на фонтана пъг се опитва да настигне четири патенца, преследвайки ги във фонтана. Тези неголеми медни фигурки се движат с помощта на специално водно колело, намиращо се на дъното на басейна. От фонтана долита звънко крякане и лай…

4.Шахматная гора

Каскадата «Шахматная гора» («Каскада на драконите») е висок 21м. По замисъл на Петър I, този фонтан е трябвало да наподобява фонтана в резиденцията на френския крал в Марли. Каскадата е изградена от четири плоскости с вид на шахматна дъска. На се намира пещера, охранявана от три дракона, от устата на всеки текат струи вода. Фонтанът завършва с кръгъл басейн…

5.Римские фонтаны

Два «Римски» фонтана, които се намират пред «Шахматная гора», са копия на фонтаните, пред храма на Свети Петър в Рим…

6.Пирамида

Площадката на фонтана «Пирамида» е проектирана така, че посетителите да не могат да видят фонтана, разхождайки се по алеите на Петерхоф. Огромната «Пирамида», приличаща на кристал, изниква пред погледите внезапно… «Пирамидата» е още един паметник на победата на руската армия в Северната война. Войниците поставяли дървени обелиски във формата на пирамида в местата на сраженията и в крайните пунктове на похода. Успехът във войната е бил повод за построяване на водната пирамида на брега на Финския залив.

7.Солнце

Фонтан «Солнце» представлява въртящ се стълб с отвори на върха. От тези отвори се лее вода и композицията напомня лъчите на слънцето… По времето на Петър I във водоема на фонтана са се развъждали огромни есетри. В басейна са плавали патици, гъски и лебеди…В края на  XVIII век басейнът е превърнат в къпалня за гостите на парка… Днес къпането в басейна е забранено.

8.Адам и Ева

«Адам» и «Ева» са най-старите фонтани на Петерхоф. Скулптурите, обгърнати със 16 водни струи са копие на статуите в двореца на Дожите във Венеция… Фонтаните «Адам» и «Ева» символизират императорската двойка – Петър I и Екатерина. Тези фонтани са единствените в Петерхов, които не са се променяли в продължение на три века на своето съществуване.

9. Сноп

В центъра на Монплезирската градина е разположен фонтан «Сноп» – изхвърлящ 25 водни струи. Централната струя вода достига 4,5 метра височина, а останалите излизат от основата и наподобяват сноп. Водата от басейна попада в скрит канал по пет мраморни стъпала.

10. Шутихи

Фонтаните-«шутихи» са били любима забава на Петър. Първите са се появили в Монплезирската градина. Те представлявали две бели скамейки. Когато гостите искали да седнат и да починат, били обливани със струи вода. По-късно в Петерхоф се появили и други «шутихи». Например, фонтан «Дубок» е изпълнен във вид на дърво с лалета около него. Когато гостите искат да разгледат цветята по-отблизо, от дъба пръскат струи вода. Хората веднага бягат да се скрият зад пейките, но водата ги настига и там.  Около основата на фонтана «Зонтик» (чадърче) са разположени скамейки. Ако се седне на тях, от покрива на фонтана потича вода…

 

http://www.spb.aif.ru/culture/event/1320562