10 причини Исакиевският събор да е уникален шедьовър

Автор: Александра Гузева

Най-голямата катедрала в Санкт Петербург ще бъде върната на Руската православна църква.

Св. Исакий

ВЛАДИМИР АСТАПКОВИЧ / РИА НОВОСТИ

Строителството на Исакиевския събор в Санкт Петербург започва през 1818 г. при император Александър I и приключва през 1858 г. при сина на по-малкия му брат Николай I – Александър II. Огюст дьо Монферан печели конкурса за главен архитект на проекта, но работата по Св. Исакий се оказва фатална за французина, който умира шест седмици след завършването му. През последните 160 години катедралата е възпявана от поети и писатели, които се възхищават особено силно на нейните впечатляващи размери.

Св. Исакий

АЛЕКСЕЙ ДАНИЧЕВ / РИА НОВОСТИ

През 1928 г. Исакиевският събор става музей, а първата изложба в него е посветена на историята на сградата. През Втората световна война катедралата приютява художествени произведения, евакуирани от други градски музеи. Руснаците знаят, че германската артилерия използва катедралата като отправна точка и затова не я бомбардират. През 1931 г. Исакиевският събор става дом на най-тежкото махало на Фуко – устройство, което нагледно показва въртенето на Земята. / Снимка: Изглед от колонадата на Исакиевския събор към Мариинския дворец в Санкт Петербург.

Св. Исакий

АЛЕКСЕЙ ДАНИЧЕВ / РИА НОВОСТИ

Катедралата има три олтара. Централният е посветен на Св. Исакий Далматски; левият – на Св. Александър Невски, а този по средата – на Св. Екатерина. Тихвинската икона на Божията Майка е едно от най-почитаните съкровища на катедралата.

Св. Исакий

ИГОР РУСАК / РИА НОВОСТИ

В момента църковните служби се провеждат в един от параклисите на катедралата, а главният олтар се използва за църковни служби само на големи религиозни празници. С приоритет се ползват туристическите обиколки. / Снимка: Момче по време на Божествена литургия за децата в Исакиевския събор.

Св. Исакий

АЛЕКСЕЙ ДАНИЧЕВ / РИА НОВОСТИ

Исакиевският събор ще бъде предаден на Руската православна църква през 2019 г., без наем за период от 49 години. След предаването входът в катедралата ще бъде безплатен. Противниците на това решение смятат, че както градът, така и катедралата ще бъдат лишени от сериозен източник на доходи. В момента входът струва 250 рубли ($4,2), а обиколка на чужд език струва от 1000 до 3000 рубли ($16,8-50,3) в зависимост от броя на туристите.

Св. Исакий

NIC MARKOFF/GLOBAL LOOK PRESS

Опонентите на предаването на катедралата на Православната църква се боят още, че религиозните служби ще затруднят достъпа за туристите. От службата на епископа на Санкт Петербург, както и от кметството на града, уверяват, че катедралата ще остане отворена за обиколки и ще продължи да действа като музей.

Св. Исакий

АЛЕКСЕЙ ДАНИЧЕВ / РИА НОВОСТИ

Според сайта на Съюза на руските музеи през 2016 г. Исакиевският събор е посрещнал 2,3 млн. туристи и е донесъл приходи на стойност 783 млн. рубли ($13,1 млн.). От тази сума над 100 млн. рубли ($1,68 млн.) са похарчени за реставрация, а още толкова са отишли в градската хазна под формата на данъци. Официално катедралата остава собственост на града. След връщането ѝ на Православната църква градската управа ще продължи да покрива разходите за реставрация, а църквата ще се грижи за разноските по ежедневното функциониране на катедралата.

Св. Исакий

АЛЕКСЕЙ ДАНИЧЕВ / РИА НОВОСТИ

С височината си от 100 м Исакиевският събор е втората по височина сграда в града след катедралата „Св. Петър и Павел“. Има достъп до колонадата и наблюдателницата – една от най-посещаваните туристически атракции. В украсата на интериора на катедралата са вложени близо 410 кг злато, 16 т малахит, 500 кг лапис лазули и 1000 т бронз. / Снимка: Стълби към колонадата на Исакиевския събор.

Св. Исакий

ВЛАДИМИР АСТАПКОВИЧ / РИА НОВОСТИ

Катедралата е украсена с големи статуи на ангели, евангелисти и апостоли. Само в балюстрадата на основния купол има 24 скулптури на ангели и архангели. / Снимка: Скулптури на катедралата на лунна светлина.

Св. Исакий

СЕРГЕЙ НИКОЛАЕВ / GLOBAL LOOK PRESS

Исакиевският събор е едно от местата, където през ноември 2016 г. се проведе 3D мутлимедийно светлинно шоу в рамките на Фестивала на светлините.