10 моста в Русия, спиращи дъха

Автор: Алексей Моско.
Откакто Крим стана част от Русия през 2014 г., се изговори много за спешната нужда от мост, който да свърже прословутия полуостров с континенталната част. Това е труден проект, но строенето на мостове в Русия е в подем. Ето и 10 моста, изградени в страната през последните 10 години.

мост2ЮРИЙ СМИТЮК/ТАСС

Златният мост също е построен за срещата на върха на АТИС. Това творение на Норман Фостър наистина се превърна в една от архитектурните забележителности на гр. Владивосток.

мост3АНТОН ВАГАНОВ/ТАСС

Големият Обуховски мост в Санкт Петербург е най-новото творение на „северната Венеция“. Завършен през 2007 г., мостът е най-дългият над р. Нева. За разлика от историческите си събратя, конструкцията с височина 120,5 м не е подвижна.

мост4LORI/LEGION MEDIA

Волгоградският мост с дължина 7 км, който минава над р. Волга, се е строил в продължение на 13 г., преди да бъде открит през 2009 година. Само година по-късно обаче се налага да му бъде извършена проверка за сигурността и модернизация поради силните трептения при ветровито време. Местните все още го наричат „танцуващият мост“.

мост5АЛЕКСАНДЪР КРЯЖЕВ/РИА „НОВОСТИ“

Сводестият Бугрински мост над р. Об не само подобрява условията за пътуване в Новосибирск (Западен Сибир), но и става хит сред фотографите.

мост6WIKIPEDIA.ORG

М-образният пилон на моста „Милениум“ в Казан е строителна забележителност. Мостът е открит официално през юни 2005 г. по случай тържествата за 1000-годишнината на татарстанската столица.

мост7АЛЕКСАНДЪР НИКОЛАЕВ/ТАСС

Мостът над Юрибей в Северен Сибир стърчи самотно в необятната тундра. Построен през 2009 г., той е неразделна част от железопътната линия на „Газпром“. Днес това е най-дългият мост в Полярния кръг.

мост8ИВАН КОРОСТЕЛЬОВ/WIKIPEDIA.ORG

Живописният мост е най-новият в Москва и, както недвусмислено говори името му, се намира в едно от най-живописните места на руската столица близо до горския парк „Сребърен бор“. Този мост с дължина 1,5 км не само минава над р. Москва, но и се движи покрай горичка, която го прави идеален маршрут за разходки.

мост9LORI/LEGION MEDIA

Темерницкият мост в Ростов на Дон е открит през 2010 г., като осигурява нов маршрут през р. Дон за жителите на най-големия южен град на Русия, който изпитва остри транспортни проблеми.

мост10SHUTTERSTOCK/LEGION MEDIA

Президентският мост в гр. Уляновск на р. Волга е известен като един от най-проточилите се строителни проекти в Русия. След повече от 20 години в строеж той най-накрая е открит през 2009 г. Долното ниво на моста обаче все още не е готово.
Източник: Руски Дневник.
error: Съдържанието ни е авторско!