10 изгубени паметника в Кремъл

1
 Основана през 1330 г., църквата на „Спасителя в боровата гора“, застанала между палатите на величествения Кремъл и Терем. Тя била разрушена от Сталин през 1932-1933 г., за да отвори място на пристройка за партийни конгреси със шведска маса и стаи за непушачи. Мястото на катедралата в момента е заето от пететажно разширение на Големия кремълски дворец.
кремъл2
Малкият Николаевски дворец сформира ъгъла на Кремъл, където пл. „Ивановски“ пресича ул. „Спасская“. В сърцето на двореца се намира сградата на Епископалната къща. Император Александър II е роден тук през 1818 г., а през 1826 г. тук се провежда прочутият разговор между Николай I и Пушкин, който е докаран за срещата направо от двореца, където е в изгнаничество. Дворецът е разрушен през 1929 година.

кремъл3

Църквата „Константин и Елена“ в долната част на Кремълския парк е построена през 1692 г. от Наталия Наришкина, майката на Петър I. Разрушена е през 1928 г. под претекст, че на нейно място ще бъде създадено спортно игрище за войниците от Червената армия. Сега на това място има правителствени сгради и хеликоптерна площадка.

кремъл4

През 1730-1731 г. църквата „Благовещение в ръжения двор“ е прилепена към задната част на кулата „Благовещение“, която служи за камбанария на Кремъл. Разрушена е през 1932-1933 г. и така и не е възстановена.

кремъл5

Историческият зъбер на Тайницката кула пази портите на крепостта, както и кладенеца за питейна вода и подземния пасаж. Във вътрешността на платформата са поставени оръдия, които произвеждат изстрели по обед всеки ден, а на обществени празници се организират зари. Разрушена е през 1930 г.

кремъл6

Паметник на император Александър II, открит през 1898 г., разположен в горната част на Кремълския парк. Статуята на императора се издига под сянката на островърх покрив, обграден от покрита галерия с мозаечни портрети на предишни владетели на Руската държава. Статуята е свалена през 1918 г. по решение на Съвета на народните комисари. Мястото не е възстановено.

кремъл7

Паметник, проектиран от Васнецов. Издигнат е през 1908 г. на мястото, където командирът на московския военен окръг Сергей Александрович е убит от революционера Иван Каляев през 1905 г., близо до Николските порти на Кремъл. Разрушен е на 1 май 1918 г. по заповед на Ленин, който лично участва в премахването. Паметникът е възстановен през 1998 г. в Новоспасския манастир в Москва.

кремъл8

Двата параклиса на Спасските порти са посторени в „руски стил“ през 1866 г. И двете са собственост на катедралата „Св. Василий Блажени“. Лявата съдържа иконата на „Смоленската Богородица“ като спомен за връщането на града към руските земи през 16 век. Вдясно е известната икона на Христос Спасител, точно копие на иконата над Спасските порти. Разрушени са през 1929 г.

кремъл9

Вляво от Николските порти се намирал параклисът „Свети Николай Чудотворец“, а вдясно – параклисът „Александър Невски“. Построени са през 1821 г. като паметници на войната с Наполеон през 1812-1814 г. – от Бородино до превземането на Париж. Разрушени са през 1929 г. заедно с параклисите на Спасските порти.

кремъл10

В параклиса в подножието на Боровицката кула била „първата църква в Москва“ – църквата „Рождеството на Йоан Кръстител в боровата гора“, чиято вътрешност е пренесена през 1847 г., след като древната съседна сграда, където се намирала, била срутена. На върха на кулата имало кръст, а най-отгоре – девет камбани. Разрушена е в средата на 1920-те г.
Източник: Руски дневник
error: Съдържанието ни е авторско!