От 1 април Украйна вече няма да купува газ с намаление

От 1 април Украйна вече няма да купува газ с намаление

Публикувано от:

Действието на отстъпките за цената на газа за Украйна за първото тримесечие приключва на 1 април. Новата цена ще бъде в съответствие с настоящия договор. Това се казва в изявление на руския министър на енергетиката Александър Новак, съобщи ТАСС.

“На 31 март 2016 приключва договореното намаление върху цените на газа за Украйна, което правителството на Руската федерация е предоставило за първото тримесечие на 2016 година. Неговият размер е 17,77 долара. Крайната цена на газа за Украйна за първото тримесечие е 212 долара на 1000 куб.м.. Договорените отстъпка до 31 март са част от така наречения “зимен пакет”, договорен от Русия, Украйна и Европейския съюз . От 1 април тази година, цената на газа за Украйна ще отговаря напълно на текущия договор между “Газпром” и украинския “Нафтогаз”, уточни министърът.

Междувременно “Газпром” оглави 25-те най-големи в света публични нефтогазови компании според класацията на Forbes.

Американското бизнес списание отбелязва, че „Газпром“ е „най-големият производител на енергоносители, чиито акции са в свободно обръщение“. Авторите на класацията твърдят също, че „Газпром“ добива повече газ от всяка друга държава освен САЩ“.

На второ място в списъка е „Роснефт“, а на трето американската компания ExxonMobil.