Яценюк откри начин да спре „Южен поток”

Ако успее да убеди европейски фирми да управляват газопреносната й система, Украйна ще обезсмисли строителството на „Южен поток“. Ако „Газпром“ остане без западните си партньори, фирмата ще се откаже да строи газопровода, смята премиерът на страната Арсений Яценюк, цитиран от бизнеспортала РБК.

„Това ни дава възможност да сложим край на строителството на „Южен поток“ и да прекарваме целите обеми, планирани за него, през украинската газопреносна система. Това е най-вече в интерес на страните от Европейския съюз“, заяви Яценюк.

Днес той представи законопроект за реформиране на управлението на газопреносната система на Украйна.

Според законопроекта цялата газопреносна мрежа и подземните газови хранилища остават собственост на държавата. Предложено е газопреносната мрежа да бъде управлявана от отделна фирма-оператор, 49% от акциите на която ще може да бъдат давани изключително на газови фирми на страни от ЕС и от САЩ.

„Ако този закон не бъде приет, то Русия ще празнува, защото „Южен поток“ ще се строи. Ако това се случи, в най-добрия случай ще прекарваме по 40-50 млрд. куб. м газ, ще се наложи да дотираме транзита на руския газ от бюджета“, добави Яценюк.

Предложението на премиера беше прието едва при третото парламентарно гласуване.

Предназначението на „Южен поток“ не е диверсификация на газовите доставки за Европа, а елиминиране на транзитната роля на Украйна, посочи премиерът.

Според австрийската преса на 24 юни Владимир Путин ще посети Виена, а една от главните теми на преговорите ще е съдбата на газопровода „Южен поток“.

На 17 юни Сърбия потвърди намерението си да участва в изграждането на газопровода в случай, че ЕС се съгласи с условията по него.

В началото на юни България прекрати работата по „Южен поток“ поради несъответствия на проекта със законодателството на Европейския съюз.