Яровая: Санкциите срещу „Газпром“ – елемент от международната корупция

Разширяването на санкциите на САЩ върху Южно-Киринското газово находище на „Газпром” е не само инструмент за недобросъвестна конкуренция, но и проява на международна корупция. Това заяви председателят на комисията към Държавната дума на Русия по сигурността и противодействие на корупцията Ирина Яровая, предаде РИА Новости.

В петък американските власти разшириха санкциите по отношение на руската икономика в Южно-Киринското газово находище в Охотско море (влизащо в проекта на „Газпром“ „Сахалин-3“), като го включиха в списъка с обекти, попадащи под санкциите.

„Конкретните санкции срещу конкретния руски проект и находище – това е доказателство за това, че изначално санкциите против Русия дори не са само инструмент за недобросъвестна конкуренция, а проява на международна корупция, когато неправомерните действия на властния характер на САЩ са насочени към получаване на собствена изгода и нарушаване на законните права и интереси на субектите в икономическата дейност на Русия”, каза Яровая пред журналисти.

Южно-Киринското находище се намира в Охотско море в североизточния шелф на Сахалин. Запасите от газ в находището по категориите С1+С2 съставят 636,6 млрд. кубически метра, газов кондензат – 93,3 млн. тона, запаси от петрол – под 5 млн. тона. Експлоатацията на находището е планирана за 2019 г. Предполага се, че Киринското и Южно-Киринското находища ще се превърнат в ресурсна база за завода за втечнен природен газ във Владивосток.