Японска медия: Франция може да внесе разкол в западната антируска политика

Франция, въпреки формалното си участие в антируската западна коалиция, винаги се е стремила към това да провежда своя собствена политика, стараейки се да не действа според заповедите на Вашингтон. Както смята авторът на статия в японското издание Yomiuri, именно Париж е този, който може да внесе разкол в редица западни страни, продължаващи да оказват натиск върху Москва чрез санкциите.

Във Франция както десните, така и левите политически сили смятат, че Париж трябва да предаде на Москва двата хеликоптероносача тип „Мистрал“, построени по поръчка на Русия. Авторът статията в Yomiuri отбелязва, че левите партии настояват Франция да не се ръководи от Вашингтон. Те също така са уверени, че неизпълнението на поръчката ще подкопае авторитета на страната.

Японското издание отбелязва, че не е тайна причината Франция да е благодарна на Русия – Москва неведнъж е помагала на французите както през Първата, така и през Втората световна война. И Париж не е забравил това.

На фона на усилването на влиянието на Германия в Европа бдителността на Париж се увеличава. Въпреки че след Втората световна Франция и ФРГ станаха партньори, днес отношенията между двете страни се охладиха в известна степен.

„Делото Мистрал“ показа несамостоятелността на Европа

В същото време, според автора на друга статия във френското издание AgoraVox, отказът от доставката в Русия на военните кораби и въвеждането на санкции срещу Москва под натиска на САЩ, окончателно показаха на целия свят несамостоятелността на Европа.

Доставката на „Мистрал“-ите се обсъждаше активно във Франция. Русия, според статията, е поръчала два кораба в израз на благодарност за намесата на президента Никола Саркози в конфликта между Москва и Тбилиси. Договорът за хеликоптероносачите също така уреждал и сериозен проблем в корабостроителницата в Сен-Назер. В Русия обаче, военни обясниха, че наличието на подобни кораби не съответства на принципите за използване от руския военен флот. Руската страна е затворила очи за това, тъй като договорът е бил политически жест, целта на който е укрепване на връзките между Русия и Франция в областта на отбраната, убеден е авторът.

Въпреки това през 2014 г. САЩ „предприеха атака“ срещу Русия чрез НАТО и ЕС с помощта на организирания държавен преврат в Украйна, пишат още френските медии. След всичко това стана немислимо страна-членка на НАТО да доставя военна техника на така наречения „враг“.

Най-важното в тази ситуация е фактът, че Европа повече не може да се преструва на независима, счита още френският автор. Очевидно е, че Европа не е била независима и по-рано, но тогава поне се опитваше да накара останалите да смятат така. В резултат на това „делото с Мистрал“ и особено след въвеждането под натиска на САЩ на санкциите срещу Русия, Европа вече не може да претендира, че провежда независима от Америка политика, убеден е френският журналист. И най-лошото е, че сега целият свят, и най-вече Китай и Русия, знаят всичко това.