Ядрен удар: руската „Синева” срещу американската Trident

Военният експерт Михаил Тимошенко сравни възможностите на балистичните ракети  с морско базиране с ядрени бойни глави – руската Р-29РМУ „Синева” и американската Trident. Експертът припомни, че ракетите „Синева” са във въоръжение на подводниците от проекта 667БРДМ от клас „Делфин”, а при американците с ракети Trident са въоръжени подводните ракетоносци тип „Охайо”.

„Синева” е с двигател с течно гориво и с нейна помощ могат да се решават сложни задачи по управление  и маневриране. Ракета на течно гориво има очевидно по-добри характеристики от тази на твърдо гориво, това е физика, и нищо не може да се направи „, убеден е експертът.

Според Михаил Тимошенко, руската ракета може да бъде определена като уникална. „Синева” тежи около 40 тона, а Trident – 60. При това далечината на поразяване при „Синева” е по-голяма от тази на американската ракета.

„Американската ракета без товар лети 11 300 км, нашата „Синева” с пълен щатен товар от 4 блока лети 11 500 км. Ето ви разликата в конструкцията на тази и на другата машина”, поясни Тимошенко.

Експертът също така е убеден, че точността на поразяване и на двете ракети е еднаква, въпреки многочислените данни от открити източници, в които се твърди точно обратното.

„За Trident американците пишат, че точността й на поразяване е 90-120 метра. Всъщност при „Синева” тя е същата, просто ние стандартно понижаваме своята точност в откритите източници, а американците обратно – завишават я. Те демонстрират по този начин своята ефективност пред конгреса”, поясни експертът.

Според Тимошенко,  руския ВМФ разполага с по-малко от десет подводници, въоръжени със „Синева”, и това количество е достатъчно, за да нанесе непоправими щети дори при атака директно от кея.

„При ответен залп ние получаваме пуск от порядъка на 400 бойни блока. Това е напълно достатъчно да унищожи градове и пристанища на потенциалния противник”, обобщи Михаил Тимошенко.