Юрий Чайка – Прокурорът на Русия

Автор: Ина Друмева, в. Труд

Юрий Чайка е генералният прокурор на Руската федерация. Повече от 20 години той заема високи постове в най-висшите ешалони на властта. Дейността на генералния прокурор периодично е разтърсвана от скандали, но те не се отразяват на увереността му да продължи кариерата си. Чайка бе на двудневна официална визита в България по покана на българския главен прокурор Сотир Цацаров.

Юрий Чайка пристигна в България на 18 септември, понеделник. Това е първата му визита у нас, откакто през 2006 г. заема поста на обвинител №1 на Руската федерация. Посещението е в рамките на двустранно споразумение, подписано още по времето на Борис Велчев, в което се предвиждат ежегодни визити на прокурори от двете страни. Цацаров вече бе на посещение в Русия през май 2015 г. По време на визитата си у нас Чайка проведе попредица срещи на високо равнище, сред които с премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева и с Патриарх Неофит. Още в понеделник Чайка подписа с главния прокурор Сотир Цацаров програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. Основните теми, по които прокурорите от двете държави ще обменят практически опит, са противодействие на тероризма, борба с радикализацията и насилствения екстремизъм, както и противодействие на транснационалната организирана престъпност.

Юрий Чайка е роден на 21 май 1951 г. в гр. Николаевск-на-Амур, Хабарски район. Баща му Яков Михайлович работи като секретар на Николаевския градски комитет на КПСС. Майка му Мария Ивановна е учителка по математика, а по-късно става и директор на училището. Бъдещият генерален прокурор на Руската федерация е най-малкият син в семейството. Той има трима по-големи братя и сестри.

Завършва местното училище, след което е приет в корабостроителния факултет на Политехническия институт. След година и половина обучение той се отказва от гимназията и започва работа като електротехник в корабостроителницата. От 1970 до 1972 г. служи в Съветската армия, а след това решава да завърши висшето си образование и влиза в юридическия факултет на Свердловския институт. От 1976 г. започва стаж в прокуратурата, като последователно минава през длъжностите следовател и заместник-районен прокурор в Иркутска област. През 1983 г. оглавява Следствения отдел в Източно-сибирската транспортна прокуратура. През 1992 г. Юрий Чайка застава начело на прокуратурата в Иркутск.

По това време Чайка се среща с Юрий Скуратов, който, след разпадането на СССР, заема поста генерален прокурор на Руската федерация. Това познанство играе ключова роля в кариерата на Чайка. Скуратов му помага да се издигне от позицията на обикновен следовател до по-висок ранг в руската прокуратура и да остане в системата в продължение на много години. През 1995 г. Юрий Чайка заема длъжността на първи заместник на главния прокурор на Руската федерация.

Става министър на правосъдието на Русия и заема този пост в периода 1999-2006 г. После Чайка е предложен за генерален прокурор и наследява на поста Владимир Устинов. По процедура генералният прокурор на Русия се избира по предложение на президента от Съвета на федерациите, от горната камара на парламента. Сега Чайка е генерален прокурор на Русия вече трети мандат. Многократно е награждаван за заслуги, има редица ордени и отличия, както и ранг на държавен съветник по правосъдие.

Личният живот на Юрий Чайка е стабилен и спокоен. В началото на кариерата си като прокурор той среща бъдещата си съпруга Елена, за която се жени през 1974 г. По образование тя е учителка, но след раждането на двете им деца изоставя кариерата и се посвещава изцяло на семейството си.

Юрий и Елена имат двама синове – Артьом и Игор, родени съответно през 1975 и 1988 г. Имената им, както и на самия Юрий, са били замесвани в скандали, свързани с незаконна дейност и съмнителни доходи. Обвиненията обаче остават недоказани. Синовете на Чайка следват стъпките на баща си и днес са адвокати. Те са основатели на няколко компании, които управляват.

В борба с корупцията

В едно от своите интервюта Чайка казва, че от януари 2013 г. законът дава повече правомощия на руската прокуратура за борба с корупцията. За около 4 години прокуратурата е успяла да инициира 600 процедури за контрол над разходите на чиновниците, а в съда внася повече от 30 иска за изземане на имущество, придобито с укрити доходи. Общата стойност на исковете е за 300 милиона рубли (4,2 млн. евро). Съдът вече се е произнесъл положително по 12 от исковете за суми над 100 милиона рубли (1,4 млн. евро).

Установихме и приятелски отношения

С Юрий Чайка имаме както добри професионални отношения, така установихме и добри приятелски такива.

Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България

Визитата е послание за добронамереност

Не мога да кажа нищо конкретно за Чайка, но подобен тип срещи и посещения са в сферата на нормалността на междудържавните отношения и трябва да се поддържат. Това, че главният прокурор на една велика държава е приет и от Бойко Борисов, е нормално послание към Русия за това, че българският народ е добронамерен и че България иска да развива отношения с Русия в 21 век. Още повече, че на срещите се обсъждат заплахи, свързани с България, Русия и региона.

Светлана Шаренкова, Председател на Форум “България – Русия”

  Той е проверен човек

Смятам, че властите станаха много предпазливи напоследък. Чайка е проверен, тъй като заема много важна длъжност – генерален прокурор. Ако имаше нещо нередно, неприятно или престъпно при него, те щяха по-тихичко да го преместят. Дори не да го наказват, а да го пратят на друга висока длъжност, но да го махнат от тази.

Едуард Лимонов, писател

  Генералният прокурор е силна фигура

Чайка е назначен законно по предложение на президента. На Запад номинацията щеше бъде придружена от всякакви дискусии в медиите, но в Русия това е символично. Нашият главен прокурор решава по-малко, отколкото във всяка друга страна, но всъщност той е силна фигура.

Сергей Пашин, бивш федерален съдия