Юрий Башмет: „Спортът и изкуството обединяват хората“

„Ние се занимаваме с различни неща в живота си, но сега живеем с едно – Олимпиадата“, – каза прочутият музикант Юрий Башмет, който е в Сочи. Тук той провежда двуседмичния VII Зимен фестивал на изкуствата, който стана „културен пълнеж“ на Олимпийските игри.

На 12 февруари в Зимния театър на Сочи участват звезди на европейския и американския балет.

Галаконцертът ще се превърне в истински парад на солистите на най-добрите балетни трупи – от Амстердам и Осло, Берлин и Дрезден, Хелзинки и Ню Йорк. Съвместното участие на една сцена на артисти от различни страни е един от принципите, според който Юрий Башмет организира ежедневните фестивални програми. Маестрото е убеден:

– Олимпийските игри обединяват хората. Културните програми също обединяват хората. В най-добрите ни сфери ние се изявяваме заедно. То е онова единствено нещо, което можем да противостоим на насилието, войната, тероризма, наркотиците и въобще на всякакви дяволски прояви.

Юрий Башмет, между другото, обича да си спомня за „съпричастността“ към това, че XXII-те Олимпийски игри се провеждат точно тук. Когато са избирали страна, която ще бъде домакин на Олимпиадата (а са се конкурирали Корея, Австрия и Русия), представителите на Олимпийския комитет са пристигнали в Сочи и случайно са отишли на фестивалния концерт на ансамбъла „Солистите на Москва“ под ръководството на Юри Башмет. „Това и реши всичко. Така че при избора на олимпийска столица е „виновна“ културата“, шегува се маестрото. А в програмата на днешния фестивал като „компенсация“ на загубилите са включени специални дни на културата на Корея и Австрия.

Сред музикантите и артистите, поканени в Сочи, мнозина са не само любители на спорта, но и хора, които активно се занимават със спорт. „Самият аз се увличах по спорта от детинство, – казва Юри Башмет. – Майка ми смяташе, че едно дете трябва да се развива многостранно, затова ходех на фехтовка, тренирал съм скокове във вода, водна топка, дори съм участвал в състезание по колоездене…“. А какви зимни спортове предпочита маестрото?

– Кой ми е любимият ли? Това, може би, ще прозвучи банално, но обичам хокей и фигурно пързаляне. Някога самият аз нелошо карах кънки. Затова, може би. И още – кърлинг. Ние имаме прекрасен женски отбор. Но самата игра засега не ми е докрай ясна… Ако в зимните Игри имаше фехтовка, много бих преживявал, защото имам дори юношески разряд по фехтовка. Сабльор съм.

Намирайки се през всички тези дни в Сочи, въпреки плътния график на фестивалния живот, много артисти неведнъж бяха забелязани на трибуните на феновете. Вече много пъти „засия“ по време на телевизионните излъчвания и един от най-търсените в света пианисти Денис Мацуев. На състезанията гостува и примата на Болшой театър, балерината Кристина Кретова. В интервю за „Гласът на Русия“ тя каза:

– Изобщо много обичам спорта. И в свободното си време самата аз се занимавам със спорт. Честно казано, много преживявам за хокеистите ни. И много обичам фигурно пързаляне. Някак ми е най-близко и най-много го разбирам…

Зимният фестивал на изкуствата ще съпровожда Олимпиадата до последния ден. Очакват ни още много незабравими както спортни, така и културни събития.