Юрий Башмет е посветил своя фестивален концерт в Ярославъл на паметта на загиналите в Одеса

Народният артист на СССР Юрий Башмет е посветил своя концерт в Ярославъл на паметта на загиналите в Одеса. Изпълнението на маестрото и неговия прославен ансамбъл „Солисты Москвы“ се е състояло в рамките на VI Международен музикален фестивал.

“ Случва се истински мракобесие, загиват хора. Когато човек, независимо на каква възраст, губи най-големия дар – живота- това е ужас! Заради каква висока, светла идея? Нека да почетем паметта на тези хора – загинали, застреляни, изгорели. Ние сме против войната като самоцел“, – обърнал се маестрото към публиката преди началото на концерта.  

Във връзка с трагедията в Украйна Юрий Башмет е внесъл промяна в програмата. В памет на всички загинали е прозвучала знаменитата „Ария“ от сюитата за оркестър №3 на Йохан Себастиян Бах. Напълнената със светла тъга музика е била изпълнена с особен трепет и топлота…

Шестият международен музикален фестивал, организиран от Руската концертна агенция с подкрепата на местната администрация и Министерството на културата на РФ ще продължи в Ярославъл и други градове до 11 май.

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Yurij-Bashmet-posvyatil-svoj-festival%27nyj-kontsert-v-Yaroslavle-pamyati-pogibshih-v-Odesse-15404