Юнеско в Давос: Четвъртата индустриална революция трябва да бъде революция на развитието

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се присъедини към световните лидери в 46-ата годишна среща на Световния икономически форум в Давос на 20-23 януари 2016 г., във фокуса на който е всеобхватната тема „Овладяване на четвъртата индустриална революция“ – как мащабните промени да служат за приобщаване, сигурност и просперитет.

Тя ще наблегне на  това как тази революция, предизвикана от  сливането на множество технологии, които променят обществото с безпрецедентни темпове, да бъде овладяна и впрегната, за да няма изоставащи и да се постигне гъвкавост на основата на споделени ценности и етични принципи.

В срещата участват над 40 държавни глави и правителствени ръководители, както и 2500 лидери от бизнеса и гражданското общество.

Тази година темата съвпада с универсалната Програма за устойчиво развитие 2030 и Споразумението за климатичните промени, приети в Париж миналата година. Основният въпрос е как да ръководим промените, как да си сътрудничим и да създаваме иновации, които да предоставят повече  възможности на хората, и как да осъществим мирна и приобщаваща развитието революция„, заяви Генералният директор в навечерието на форума.

Неравенството, независимо дали е основано на образование, пол,  работна сила, здравословно състояние или ресурси, е една от най-сериозните заплахи за нашето общо бъдеще. Изправени пред поляризация, фрагментация и изолация, ние трябва да отговорим с политики, които поставят в центъра човека, които дават възможности на всички жени и мъже, укрепват капацитета на правителствата и обединяват многостранната система около споделени тези, солидарност и разбиране, за да защитим това, което е общо за всички нас: нашата култура, нашата човешка природа, нашата планета.

Всичко това започва с образование и умения, които да се приспособят към бързите промени и спецификата на поколението от граждани на света. Необходим ни е специален фокус върху намаляване на разликата между половете, особено в STEM професиите (Science, Technology, Engineering and Mathematics), които са областите на най-голям растеж. Нужна ни е наука, насочена към „зелен“ растеж, нужни са ни политики, които овладяват тази технологична революция в полза на всички. Това е нашето послание в Давос: Четвъртата индустриална революция трябва да бъде революция на развитието„, посочва Бокова.

По време на годишната среща Ирина Бокова ще участва в събития, посветени на образованието и уменията, заплахите за културното наследство, овластяването на момичетата и жените, и хуманитарната криза.

Сред тях са първото заседание на членовете на Тръста по заетост, умения и човешки капитал, инициирано от Световния икономически форум; Срещата на ООН за глобално споразумение с Генералния секретар на ООН и д-р Дейвид Набаро, неговия специален съветник по Програмата за развитие 2030; Комисията за дигитално развитие;  Комисията за съвместна работа по свързването на света до 2020 г.; Образоване за бъдещата сигурност – сесия, предложена от ЮНЕСКО, с участието на специалния пратеник на ООН Гордън Браун; Сесия за установяване на партньорства за опазване на културното наследство с Мартин Рот, директор на Музея V&A (Виктория и Алберт) и Кръгла маса на тема „Да запазим нашата обща история“ с Питър Соловей, ректор на Йейлския университет; Среща за използването на иновациите в образованието със Световната бизнес коалиция за образование. Генералният директор на ЮНЕСКО ще се присъедини и към неформалната среща на световните икономически лидери, които ще обсъдят с държавните глави въпроси като хуманитарната криза, Близкия изток, ролята на правителствата и неотложните теми за 2016 г.

Инициираната преди повече от четири десетилетия, годишната среща на Световния икономически форум събира световните политически лидери, бизнес и международни организации, академичното и гражданското общество, за да ускори разрешаването на множеството проблеми на съвремието посредством публично-частно партньорство.