Юлия Липницкая – малкото чудо

Руската фигуристка Юлия Липницкая, спечелила на Олимпиадата в Сочи златен медал в отборните състезания, стана най-младата олимпийска шампионка в историята на фигурното пързаляне.

В индивидуалния турнир Юлия е способна да спечели още един олимпийски медал, но това ще стане известно на 20 февруари на състезанията сингъл при жените.

Представянето на младата рускиня на отборните състезания порази всички. В кратката програма тя получи от съдиите най-високи оценки. След произволната програма под музика из филма „Списъкът на Шиндлер” стана цялата зала – 12000 зрители.

Спортните наблюдатели не жалят и най-похвални епитети. Вестник „The Washington Post” отбелязва нейната гъвкавост и уникалното въртене, което фигуристката изпълнява на една невероятна скорост. Една от най-авторитетните журналистки, които пишат за фигурното пързаляне, Сандра Стивенсън от британския „The Daily Telegraph” отбелязва точността на линиите и музикалната изразителност на младата рускиня:

– Юлия е фантастична девойка и много се труди. Невъзможно е да останеш равнодушен, когато виждаш, как се пързаля тя, това е красиво! Освен това, тя владее един уникален елемент въртене в шпагат. Не знам, кой още в света го прави. Поразява и нейната способност да общува с аудиторията по време на пързалянето.

Юлия Липницкая е родена в Екатеринбург. На възраст 4 години майка й я завела на пързалката. На 10 години възниква въпросът: или да приключва да се пързаля, или да се вдига на ново професионално ниво. Решиха да опитат, дойдоха в Москва при треньора Етери Тутберидзе. Тя обърна внимание, колко е спокойна и съсредоточена девойката. Разбира се, Юлия порази с природната си гъвкавост и шпагата. Всичко това позволява на Липницкая да прави уникално въртене, от което ти пресеква духът, казва Етери Тутберидзе:

– Тя има талант за такова въртене. Друг някой спортист половината занятие ще тренира въртене и никога няма да постигне нито исканите позиции, нито скоростите.

На 15 години Юлия Липницкая става европейска шампионка, сребърен призьор на финала Гран-при, а по-рано световна шампионка сред юниорите. Победата в отборния турнир на Олимпиадата в Сочи ще й даде увереност за бъдещи победи, смята самата фигуристка:

– С такова звание ще им е по-лесно да стартирам на личното първенство. Вече имам определен олимпийски опит, което е ценно, разбира се.

Днес никой не се наема да предрича – ще спечели ли Юлия индивидуалния турнир и ще стане ли двукратна олимпийска шампионка? Женският сингъл е един от най-непредсказуемите видове, и тук много се определя не от физическата подготовка, а от психологическата нагласа. Но Юлия не веднъж вече е доказвала през този сезон, че в състезанията няма равни.