„Южен поток“ е спасителен пояс за България

Руски експерти коментират резултатите от изборите и съдбата на газопровода. Страната е жертва на безпрецедентен външен натиск, смятат те

Проектът на газопровода Южен поток не е спрян, той се реализира въпреки възникналите трудности, каза министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Той напомни, че междуправителствените споразумения продължават да действат, едностранното им денонсиране е невъзможно. Според него проблемите са свързани с това, че Еврокомисията спря дейността на работната група, създадена за изработване на механизми за експлоатиране на газопровода. Министърът изрази надежда, че след формиране на новия състав на Еврокомисията работата по Южен поток ще продължи.

Междувременно в Брюксел започна изслушването на новите еврокомисари и избраната за следващ върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че свързва перспективата за „Южен поток” със ситуацията в Украйна. „В момента няма политически условия за проекта „Южен поток”, предвид ситуацията в Украйна и предвид състоянието на отношенията с Русия”, каза бъдещата шефка на европейската дипломация. Тя допълни, че „всички инфраструктурни проекти трябва да имат пълна и солидна юридическа база”. Могерини отхвърли подозренията, че има симпатии към проекта „Южен поток”. По думите й, както често се случва напоследък със западни лидери, се оказа, че не била разбрана правилно. В неотдавнашното си изказване пред Европарламента тя нямала предвид „Южен поток”, а „Южния газов коридор”, т.е. тръбата от Азербайджан.

Редица руски медии свързаха коментарите си за резултатите от парламентарните избори у нас с бъдещето на газопровода. Според в. „Взгляд” разпределението на силите по отношение на „Южен поток” напомня калейдоскоп. Изданието напомня, че преди изборите Борисов е обещал в случай на победа, да възобнови работата по проекта, но само ако той отговаря на изискванията на ЕС. Той заплаши в противен случай да се откаже от услугите на руските компании, попадащи под санкциите, и изобщо на свързаните с руските граждани от черните списъци на ЕС и САЩ. „България няма да избегне нови предсрочни избори, ако тази зима хората останат на студено — в такъв случай и това правителство ще подаде оставка”, коментира пред „Взгляд” директорът на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия Константин Симонов.

ГЕРБ възнамерява да реши съдбата на „Южен поток” след съгласуване с ЕС, пише в. „КоммерсантЪ”. Според изданието проблемът със замразеното строителство на газопровода „Южен поток” ще бъде ключов за новото правителство и бъдещият премиер ще трябва да лавира между връзките с Москва и отношенията с Брюксел. Припомнят се и неотдавнашните недружелюбни думи на Росен Плевнелиев по адрес на Русия, която според него била „агресивна държава”, като едновременно с това българският президент е цитиран да казва: „Смятам, че в крайна сметка „Южен поток” ще бъде построен, но това решение трябва да се вземе единствено чрез Еврокомисията.

Изграждането на „Южен поток” е изгодно за икономиката на България, тъй като това е голям инвестиционен проект, който ще създаде нови работни места. Въпреки това върху страната се оказва сериозен политически натиск, който ще се пренесе и върху сформираното след изборите правителство”. Това заявява заместник-председателят на комисията по енергетика в Държавната дума Павел Завални, цитиран от руското издание „Нефть России”. По думите му „България изпитва безпрецедентен политически натиск, от който страдат националните интереси на страната”. На пресконференция, посветена на парламентарните избори в България, на която експерти разгледаха перспективите за изграждане на „Южен поток” той заяви, че въпреки че 85% от нужния й газ България получава от Русия, в момента на страната се налага да избира между надеждността на енергоснабдяването, сигурността на доставките и политическите цели. При това, решенията за „Южен поток”, според Завални, трябва да се приемат в правното поле. „Подписани са междуправителствени споразумения и те трябва да се изпълняват”, каза той.

На свой ред, началникът на управлението по стратегически изследвания в енергетиката в Аналитичния център към руското правителство Александър Курдин е уверен, че изборите няма по никакъв начин да повлияят на строителството на „Южен поток”, тъй като решението се взима от влияещи на страната външни сили. Следователно, ако бъде постигнато споразумение с Еврокомисията, то България ще се съгласи с изграждането на газопровода, тъй като това е изгоден проект за нейната икономика. „Едва ли някой ще се откаже от важен инвестиционен проект, който носи големи изгоди и работни места, ако не бъде оказван политически натиск”, казва Курдин.

Не трябва да се подценяват икономическите изгоди, които България ще получи от реализирането на проекта. „Той ще повлияе позитивно — допълнителни работни места, доход от транзита на газа — това е развитие на българската икономика”, подчерта директорът на Центъра по международно право Валерий Мишченко и добави, че освен това, съгласно подписаното споразумение, България получава отстъпка в размер на 20%.

В дискусията участва и директорът на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников, който отбеляза високия приоритет на реализирането на проекта в България. „Правителството на Бойко Борисов няма шансове да се задържи повече от 2 – 3 години — те не могат да направят нищо по отношение на повишаване на стандарта на живот на населението и съживяване на икономиката. Единственото спасение са такива проекти. Това е протегната ръка. Без такива проекти България ще бъде загубена, ще падне на нивото на Албания, откъдето трудно ще се избави”, резюмира експертът.

Източник: http://www.rusiadnes.bg