Щурмоваци в Южна Русия вдигнати под тревога в рамките на учения

Над 10 щурмовика Су-25СМ от авиобазата в Краснодарски край ще се пребазират днес на запасните летища в рамките на авиационните учения в Южен военен окръг на Русия (ЮВО). Това съобщиха на 17 юни от пресслужбата на окръга.

„Подразделенията в авиобазата предварително бяха приведени в пълна бойна готовност, екипажите и подразделенията на наземните служби отработиха реда на действие по подготовката на полетите“, отбелязаха от пресслужбата.

По време на ученията пилотите ще изпълнят задачи на пределно ниски височини, ще отработят скрито придвижване (преместване) на бойни машини, ще заобиколят средствата за противовъздушна отбрана на условен противник и ще избегнат атаката на изтребители, добавиха още от окръга. Освен това, екипажите ще отработят действия при възникване на извънредни ситуации – при отказ на бордовото оборудване и авиационната техника, при кацане в условия на повреда на един от двигателите.

Тактическите учения ще приключат на 19 юни, уточниха от пресслужбата на ЮВО.

Във вторник отново в ЮВО започнаха тридневни учения с участието на около 40 щурмовика Су-25, над 20 изтребителя Су-27, Су-30 и МиГ-29, както и десетина транспортно-бойни хеликоптера Ми-8. В тях участват части, дислоцирани в Краснодарски и Ставрополски край, както и в Ростовска област.

По-рано около две хиляди военнослужещи от ВДВ бяха вдигнати под тревога на ученията, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на отбраната.

„По-рано повече от 2000 военнослужещи и около 250 единици военна техника от Улан-Уденски и Ивановски десантно-щурмови съединения на ВДВ бяха вдигнати под тревога в рамките на провеждането на плановите двустранни командно-щабни учения с извършването на десант в непозната местност“, заявиха във ведомството.

От министерството отбелязаха, че за първи път командно-щабните учения от такова ниво се провеждат едновременно с две съединения на ВДВ.

На ученията десантчиците ще изпробват нова методика на управление с използването на автоматизирани системи. Те ще работят в взаимодействие с моторизираните части на Източен военен окръг.

„В момента подразделенията на Улан-Уденска десантно-щурмова бригада извършиха комбиниран марш в района на провеждане на учението, издигнаха полеви лагер и команден пункт за управление на бригадата. На свой ред Ивановските десантчици за денонощие бяха прехвърлени в Задбайкалието със самолети на военно-транспортната авиация, като извършиха полет с дължина над 5 хил. км, след което придвижиха в указания район, и завършиха действията по разполагане на командния пункт за управление на дивизията“, разказаха още от руското министерство на отбраната.

Основните тактически епизоди на ученията ще бъдат проведени на територията на няколко военни полигона в Източен военен окръг в периода от 16 до 19 юни.

В сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че внезапната проверка на бойната готовност на авиацията и силите за противовъздушна отбрана в Централен военен окръг (ЦВО) е показала добра подготовка на военните и високо качество на военната техника.

Проверката в ЦВО се проведе в периода 25-28 май, като в нея участваха съединения и части от Западен и Южен военен окръг, Далечната и Военно-транспортната авиация. Общо в маневрите са били задействани около 12 хил. души, до 250 самолета и хеликоптера и почти 700 единици различно въоръжение и техника.

„Като цяло личният състав демонстрира добра въздушна и полева подготовка, а техниката – висока ефективност. Потвърдени бяха възможностите на ВВС да разрешават най-сложните задачи за защита на въздушните граници на нашата Родина“, каза Шойгу.