Ще се върнат ли руските купувачи на българския пазар на имоти през 2016

През 2015 година недвижимите имоти в България загубиха твърдото си първо място по популярност сред руските купувачи на жилища в чужбина, пише в статия с прогнози за пазара през 2016 г. руското специализирано онлайн издание justreal.ru, предаде „Руски дневник“.

Руските купувачи вече не се интересуват толкова активно от възможностите да се сдобият с обекти по българското Черноморие и причината се крие в рязкото поевтиняване на рублата спрямо чуждите валути. Не е тайна, че българските недвижими имоти се смятаха за един от най-достъпните сред руснаците. 30-50 00 евро за комфортен апартамент в съвременен комплекс в малко курортно градче беше идеална алтернатива на къщата в руската провинция и идеален вариант да прекарат почивката си в собствен дом на морето.

Сега обаче ситуацията е коренно различна, пише изданието. Много руснаци продадоха евтините си имоти в България, обърнаха парите в рубли и сега ги държат в банкови депозити в рубли. И ако през 2014 г., когато средният курс бе 45 рубли за едно евро, българските имоти бяха действително евтини и струваха по-малко от стандартен апартамент ново строителство или дори студио в Москва, то при курс от 60 рубли за евро покупката в България вече не е изгодна. Така, по данни на JustReal, броят на запитванията за български имоти сред руските купувачи е паднал в пъти.

Кой купува имоти в България вместо руснаците в момента?

Въпреки всичко гражданите на страните от ОНД остават активни на българския жилищен пазар. Сложната ситуация в Украйна засили и търсенето сред украинците. Има и данни за активизиране на британските купувачи, за което също може да се търси обяснение във валутния курс. Тази година спад отбеляза не само рублата, но и еврото спрямо долара и британската лира, затова жителите на Острова вече могат по-спокойно да си позволят покупка на къща в Европа.

В същото време, според JustReal, през 2016 г. не е изключено интересът на руснаците към имотите в България да се възвърне. Тази оптимистична прогноза се основава на два факта. Първо, през новата година жилищата ново строителство в Русия със сигурност ще поскъпнат. Втората причина е, че за руснаците на практика затворени ще останат други два популярни пазара на имоти в чужбина: Турция и Египет, където цените бяха сравними с българските, отбелязва авторът на статията.