«Щетите, нанесени на културата, често са непоправими » – 115 години от рождението на Дмитрий Лихачов

Дмитрий Сергеевич Лихачов е роден на 28 ноември 1906 г. в Санкт Петербург. Още от училище Дмитрий се интересува най-много от литературата и езика, което определя избора му в полза на филологическия отдел на Ленинградския университет. Първата научна работа на Лихачов „Игрите с карти на престъпници“ е публикувана през 1930 г. в списанието „Соловецки острови“, докато е в изгнание. След освобождаването си работи като литературен редактор и коректор в различни ленинградски издателства, от 1938 г. – в Пушкинския дом (Институт за руска литература), от 1946 г. – преподава в Ленинградския университет.

Човек с висока култура и интелигентност, Лихачов оставя голямо литературно наследство под формата на книги, монографии, статии и бележки. Неговият морален образ и житейски път са пример за борба за възвишени идеали. За неговата честност, за непоколебимостта на неговите възгледи е наречен съвестта на нацията.

Ярки цитати от Дмитрий Лихачов

«…Съвестта е не само ангел-пазител на човешката чест – тя е кормчия на неговата свобода. Тя се грижи за това, свободата да не се превърне в произвол, а да посочва на човека пътя в тези объркани обстоятелства на живота, особено съвременните.…»

«…Липсата на съвест у хората, заети в сектора на икономиката, нанася материални щети.  Липсата на съвест у хората, отговорни за културата, нанася духовни щети. Но ако в икономиката може да се навакса пропуснатото, щетите в културата често са непоправими…»

«…Не трябва да бъдем слепи за красотата, глухи за словото и истинската музика, коравосърдечни към доброто, безпаметни към миналото. А за това са нужни знания, нужна е интелигентност, които дава културата…»

«…Между патриотизма и национализма има дълбока разлика. Първото е любов към своята родина, а второто – омраза към всички останали…»

«…Щастие постига онзи, който се стреми да направи другите щастливи и е способен поне временно да забрави за собствените си интереси…»

Изтоюник:

http://www.aif.ru/society/people/uscherb_v_kulture_chasche_vsego_nevospolnim_yarkie_citaty_dmitriya_lihacheva