Щайнмайер e за постепенно премахване на санкциите срещу Русия

При прогрес в мирния процес, ЕС трябва постепенно да премахне санкциите, наложени на Русия заради украинската криза, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Reuters.

Неговите коментари отразяват разделението в управляващата коалиция на Германия по отношение на Русия. Социалдемократическата партия на Щайнмайер подкрепя по-отстъпчив подход към Москва, за разлика от канцлера Меркел, която неведнъж заяви, че санкциите, наложени на Русия, може да бъдат вдигнати само след като мирните споразумения за конфликта в Украйна бъдат приложени напълно, а не частично.

Щайнмайер разсъждава по различен начин. „Санкциите не са край сами по себе си. Те по-скоро трябва да стимулират промяна в поведението“, заяви той пред регионалното издание RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Министърът заяви, че подкрепя постепенното вдигане на санкциите, ако руското правителство покаже, че изпълнява своята роля по изпълнението на Минския мирен план за Украйна, и добави: „Подходът „всичко или нищо“, дори да звучи добре, не работи. Ние трябва да имаме възможност за общуване (с Русия, б.р.), ако искаме да открием решения на други големи конфликти“, заяви Щайнмайер.

Очаква се през предстоящата седмица ЕС да удължи срока на разширените икономически санкции срещу Русия до края на 2016 година.