Щайнмайер: Този път ЕС ще удължи по-трудно санкциите срещу Русия

Германия заяви, че Европейският съюз е изправен пред трудни разговори за удължаване на санкциите срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна. Причина за това е съпротивата от страна на някои държави членки, заяви външният министър на страната Франк-Валтер Щайнмайер в интервю, предаде БГНЕС.

Той също така посочи, че Западът е необходимо да започне диалог с Русия, за да се възстанови изгубеното доверие между тях и да се намери решение на кризите в Сирия и Либия.

Щайнмайер, който днес ще проведе разговори на тема НАТО с представители от Литва и Латвия, посочи още, че „ние сме наясно за нарастването на съпротивата в ЕС срещу удължаването на санкциите по отношение на Русия“.

„Ще е по-трудно от миналата година да намерим обща позиция по този въпрос“, допълни той.

Въпреки това германският външен министър посочи, че най-скептични по отношение на удължаването на санкциите са Унгария и Италия. В същото време Полша и Балтийските държави настояват за продължаването на натиска спрямо Москва.

Щайнмайер също така беше категоричен, че Германия ще работи за това „Европа да представлява единен фронт по отношение на този въпрос“ и допълни, че санкциите остават „неразривно свързани“ с мирното споразумение за Източна Украйна.