Щайнмайер призова за използване на възможностите на Съвета Русия-НАТО

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова да бъдат използвани възможностите на Съвета Русия-НАТО.
„Длъжни сме да използваме възможностите на Съвета Русия-НАТО, особено в сложни времена“, заяви Щайнамайер в изказване в Уралския федерален университет, предава РИА Новости.

Министърът на външните работи на Германия пристигна в Екатеринбург за откриването на руско-германското Лятно училище по енергоефективност в базата на Уралския федерален университет. По време на визитата си Щайнмайер ще проведе преговори със своя руски колега Сергей Лавров. Основните теми на срещата между двамата министри ще бъдат ситуациите в Сирия и Украйна.

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров призна, че отношенията между Москва и Берлин преминават през най-сложния етап от Обединението на Германия насам.
„Днес руско-германските отношения преживяват сложен етап. Мисля, че това е най-сложния от момента, когато при активната решаваща роля на нашата страна Германия се обедини“, отбеляза Лавров пред студентите в Уралския федерален университет, предава TACC.
„Не правим от това трагедия. Неведнъж са казвали, че се обиждаме и се изолираме – но това не е наш избор. Уверен съм, че рано или късно (отношенията) ще се върнат на устойчива траектория“, подчерта руският външен министър.

Франк-Валтер Щайнмайер призова Русия за налагането на примирие в сирийския град Алепо, за да бъде получена възможност за хуманитарна операция.