Щайнмайер: Никой не е заинтересован Русия да претърпи крах в икономически план

Страните от Запада не са заинтересовани от това да отслабят Русия в сферата на икономиката. Това заяви германският външен министър Фран-Валтер Щайнмайер в речта си на немско-руската конференция „Постдамски срещи“, предаде ТАСС.

„Никой не е заинтересован от това РФ да претърпи крах в икономически план“, заяви той, коментирайки темата за санкциите срещу Русия. „Това не би било от полза за сигурността в Европа“, отбеляза Щайнмайер.

Министърът добави, че Западът трябва в дискусия с Русия да отстоява интересите и принципите си, но едновременно с това да се стреми към диалог с Москва.

Щайнмайер за пореден път посочи възможността за поетапна отмяна на санкциите срещу Русия в случай, че в реализирането на „Минск-2“ се наблюдава съществен прогрес.

„Тази седмица внесох предложение за създаване на стимули за двете страни, а това означава, че при съществен прогрес в реализацията на Минските споразумения ще бъде необходимо постепенно да се отменят санкциите или да се направи възможен механизмът за отмяната им“, съобщи немският министър.