Шойгу: Спряхме Арабската пролет

Руските въздушни удари и военни операции в Сирия са убили 35 000 бунтовници и са успели да спрат поредицата от революции в Близкия изток, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу.  На заседание на висшето командване той добави, че Москва е предотвратила рухването на държавата в Сирия.

Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

„Днес сме по-силни от всеки потенциален агресор“, коментира на същото събитие президентът Владимир Путин.

Шойгу отчете близо 18 800 полета над Сирия от началото на кампанията преди малко повече от година, унищожаване на 725 тренировъчни лагера и на 405 фабрики за оръжие.

„Веригата от „цветни революции“, които се разпространяваха из Близкия изток и Африка, е прекъсната“, каза министърът.

Руските ядрени сили ще бъдат увеличени през 2017 г. с три нови бойни единици с модерно оръжие, а бойната авиация ще получи 5 модернизирани стратегически бомбардировача, каза още Шойгу. Президентът обаче предупреди, че макар военната мощ на страната да се е увеличила значително, „не бива да се разфокусираме, ако искаме това да се промени“.

Пред военната колегия министърът коментира и отношенията с НАТО. По думите му през последните 10 години „групировката на алианса по руските граници се увеличи три пъти“.

„Активизира се разузнавателната дейност на страните от НАТО по периметъра на руската територия, за 10 години общото количество полети на разузнавателна авиация скочи 3 пъти, а до Югозападна Русия – 8 пъти.“ През 90-те години тези полети били 107, а само през 2016 г. достигнали 852. Поради това се наложило да се увеличи с 61% броят на полетите на изтребителите, които пресрещат натовски самолети предимно в Балтика, Арктика и Черно море.

Според него вместо да обедини с Русия усилията в борбата с международния тероризъм, НАТО обявило страната за главна заплаха и „продължава да увеличава военния си потенциал по нашите граници“.