Шойгу: Руските подводници от новите проекти ще отработват действия в Арктика

Руските подводници от новите проекти от тази година ще отработват действия в условията на Арктика. Това съобщи в сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

По думите му, бойната подготовка в северните ширини ще позволи адекватно да се реагира на заплахите и са бъде осигурена защитата на националните интереси в региона.

Миналата година, припомни Шойгу, са били отработени действията на мобилните сили за незабавно реагиране в арктични условия. Тогава в Арктика е отработен и морски десант, били са проведени стрелби от бреговите противокорабни и зенитни ракетни комплекси.

Министърът напомни, че в Новосибирските острови, Нова Земя, Земята на Франц-Йосиф и на остров Врангел продължава създаването на съвременна военна инфраструктура – строят се военни градове от затворен тип, възстановява се мрежата от летища, формира се единна система за осветяване на обстановката в региона. В края на миналата година е започнало работа и обединеното стратегическо командване, създадено на базата на Северния флот.