Шойгу: Програмата за оборудването на въоръжените сили струва около 7 млрд. €

Програмата  за оборудването на въоръжените сили на Русия с безпилотни летателни апарати (БЛА), ще струва почти 320 милиарда рубли (около 7 млрд. €.), това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на срещата със студентите на Сибирския федерален университет в Красноярск, отбеляза ИТАР-ТАСС.

Описвайки степента на използване на безпилотните самолети в интересите на Въоръжените сили, Шойгу заяви, че руската армия „има близо 500 действащи безпилотни летателни апарати (БЛА).“ Той поясни, че руските БЛА изпълняват задачи на разузнаването, комуникациите, ретранслирането на сигналите и бойната експлоатация. „Разбира се, има още доста работа“, каза министърът. По думите му, проведеното по-рано учение с използване на  БЛА в 100-часов непрекъснат контрол за  движение на обектите за наблюдение на земята показа, че не всички безпилотни самолети се справят удачно с тази задача.

Във връзка с това, Шойгу спомена за създаването от операторите на научната рота към военното ведомство на пет програми, които се внедряват в пълен обем във Въоръжените сили на Русия.

Източник: РИСИ