Шойгу: Подготовката на военните на НАТО в близост до руските граници стана двойно по-интензивна

Интензивността на подготовката на военните от Северноатлантическия алианс в близост до границите на Русия се е увеличила над два пъти. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде ТАСС.

„Над два пъти се увеличи интензивността на мероприятията за подготовка на въоръжените сили на НАТО, провеждани в непосредствена близост до руските граници“, заяви министърът.

Той припомни, че кораби на САЩ и други страни от алианса редовно навлизат във водите на Черно и Балтийско море.

Миналото лято руското министерство на отбраната заяви, че Северноатлантическият алианс провежда в близост до руските граници около 150 учения годишно, докато в периода 2012-2013 г. те са били една 90-95. Преди това началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов съобщи за рязкото активизиране на военната дейност на НАТО край границите на Русия.

Шойгу отбеляза още, че военната активност на НАТО в близост до руските граници може да се увеличи след срещата на върха на алианса във Варшава. „Не изключваме възможността след варшавската среща на върха на НАТО мащабите на военното присъствие и активността на въоръжените сили на алианса в близост до руските граници да нараснат значително“, каза руският министър на отбраната.

Той отбеляза, че НАТО е разположила в Източна Европа близо 1,2 хил. единици бойна техника, включително и над 30 самолета, както и над хиляда военни.

„В момента на територията на държавите в Източна Европа на ротационна основа се базират до 30 бойни самолета, близо 1,2 хил. единици военна техника и се намират над хиляда военни от западноевропейските страни-членки на НАТО и САЩ“, каза министърът.

„Освен това, продължава модернизирането и привеждането към стандартите на алианса на редица военни обекти на територията на Полша, Румъния, България и балтийските републики“, подчерта Шойгу. „Особено безпокойство предизвиква разполагането в Източна Европа на елементи от системата за ПРО на САЩ“, добави той.

Той припомни, че на 12 май на бойно дежурство застъпи комплексът Aegis Ashore в Румъния, „чиито пускови установки могат да бъдат използвани за крилати ракети Tomahawk“. Подобен обект се строи и в Полша.

Руският министър подчерта, че увеличаването на военната активност на НАТО подкопава стратегическата стабилност в Европа и принуждава Русия да приеме ответни мерки. Той поясни, че за неутрализирането на потенциалните заплахи в Западен военен окръг се провеждат мероприятия за стратегическо сдържане.

Там ще постъпят над 2 хил. единици нова и модернизирана техника. „Голямо внимание се отделя на оборудването на съединенията и военните части в окръга със съвременно оръжие, военна и специална техника. Тази година в Западен военен окръг ще постъпят над 2 хил. единици нова и модернизирана техника“, каза Шойгу.