Шойгу: Операцията в Сирия потвърди бойните възможности на руската авиация

Операцията в Сирия потвърди високите бойни възможности на руската авиация, заяви днес министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу на селекторно съвещание във военното ведомство, предаде ТАСС.

„Високите бойни възможности на руската авиация са потвърдени в хода на операцията в Сирия“, каза министърът.

Той подчерта, че руските самолети ежедневно нанасят точни удари по бази, пунктове за управление и други обекти на терористите.

Русия провежда операцията срещу терористите в Сирия от 30 септември 2015 г., действайки по молба на сирийския президент Башар Асад. В операцията е задействана авиация, прехвърлена на сирийската авиобаза „Хмеймим“, в това число най-новите Су-34 и изтребители Су-35. Освен това, удари по терористите от средата на ноември миналата година нанасят и самолети от Далечната авиация, припомня ТАСС.

Русия разполага в стратегически направления и самодостатъчни авиационни групировки, способни гарантирано да решават възложените им задачи, съобщи още Шойгу.

Въздушно-космическите сили на Русия разполагат с над три хиляди самолета и хеликоптера, при това делът на модернизираните модели достига 52 %.

„На въоръжение на Въздушно-космическите сили на Русия се намират над 3 хил. самолета и хеликоптера. При това делът на съвременните и модернизирани образци е 52 %“, съобщи министърът.

Във войските постъпват и най-новите изтребители Су-35 и бомбардировачите Су-34, ударните вертолети Ка-52 „Алигатор“ и Ми-28Н „Нощен ловец“, припомни Шойгу.

По думите му в момента ролята на авиацията в гарантирането на сигурността и отбранителната способност на страната непрекъснато нараства. „Това се дължи на възможностите й за разузнаване, прикритие на групировки от войски и важни държавни обекти, нанасяне на високоточни удари, както и за разрешаването на специални задачи“, поясни министърът на отбраната на Русия.

По-рано началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов заяви, че военното ведомство ще отдели специално внимание на Въздушно-космическите сили. По думите му, военните планират да закупуват ежегодно 70-100 самолета и над 120 хеликоптера. През 2015 г. министерството на отбраната е получило близо 250 модерни летателни апарата, а през 2016 г. се планира да постъпят още над 200 машини, заяви Шойгу в края на миналата година.

Според министъра повишаването на възможностите на Далечната авиация и в частност възобновяването на производството на стратегическите бомбардировачи Ту-160 са приоритет за руските военни.

„Искам да подчертая важността на задачата за усъвършенстване на бойните възможности на Далечната авиация“, каза министърът на селекторно съвещание на ведомството.

В момента на въоръжение на Далечната авиация са бомбардировачите Ту-22М3, Ту-95МС и Ту-160. Миналата година бе прието решение за възобновяване на производството на последния в модернизиран вариант. Военните очакват, че първият модернизиран Ту-160 ще се появи през 2021 г., а серийното производство ще започне през 2023 г. Общо военните планират да получат не по-малко от 50 нови стратегически бомбардировача.

В министерството на отбраната на Русия очакват, че възобновяването на Ту-160 няма да попречи на създаването на бомбардировача от ново поколение ПАК ДА. Нещо повече, сроковете за реализиране на проекта ще се съкратят, заяви по-рано зам.-министърът на отбраната на РФ Юрий Борисов. Според главнокомандващия Въздушно-космическите сили Виктор Бондарев, първият опитен образец ПАК ДА може да бъде вдигнат във въздуха до 2021 г.

Опитно-конструкторските дейности над автоматизираната система за планиране и мониторинг на бойната подготовка на руската армия се очаква да бъдат завършени през тази година.

По думите на Шойгу, тази система ще бъде един от компонентите от системата за автоматизирано управление. Тя ще позволи оперативното получаване на данни за готовността на конкретно съединение за изпълняване на бойните задачи и нивото на подготовка на личния състав.