Шойгу: Модернизацията на руската армия и флота върви по план

Русия е заменила украинските компоненти в отбранителната индустрия на 64 %, а тези от страните от НАТО и Евросъюза – на 43 %, съобщи на 9 октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

„В момента се наблюдава положителна динамика в разрешаването на този въпрос. Така, заместването на украинските компоненти е на 64 %, а на тези от страните от НАТО и ЕС – 43 %“, заяви министърът по време на Единния ден за прием на военна техника.

„Необходимо е и в бъдеще да се понижава делът на вноса в производството на собствена военна продукция“, настоя Шойгу.

Той отбеляза, че министерството на отбраната на РФ продължава системното преоборудване на армията и флота с модерно оръжие, военна и специална техника.

„Делът на модерните образци на оръжие и военна техника по видове и родове войски е нараснал и в момента е от 34,7 до 71,3 %“, се казва в съобщението на сайта на руското военно ведомство след края на единния ден за прием на военна продукция.

Министерството на отбраната на РФ е приело през третото тримесечие на тази година над 2,4 хил. единици основни образци на оръжие в Сухопътните и Въздушно-десантните войски – повече от 61 % от годишния план. Това съобщи на 9 октомври руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, като заяви също, че през третото тримесечие министерството е приело 75 самолета и вертолета, включително 49 ремонтирани и модернизирани.

Въздушно-космическите сили на РФ са получили 40 радиолокационни станции, около 3 хил. единици авиационни средства и близо 600 зенитни ракети.

„В интерес на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) продължава приемът и доставката на компонентите на ракетния комплекс „Ярс“, през изминалото тримесечие са приети осем междуконтинентални балистични ракети“, заяви Борисов.

Министерството на отбраната на РФ е получило също така и два спътника за единната система за предупреждение за ракетно нападение.