Шойгу: Изтребител от пето поколение ще бъде приет на въоръжение през 2015 г.

Многофункционалният изтребител Су-35С трябва да постъпи на въоръжение на руската армия през 2015 г., заяви във вторник министърът на отбраната на Руската федерация генерал Сергей Шойгу.

„В момента се провеждат тестове на перспективния многофункционален изтребител Су-35С. През тази година той трябва да бъде приет на въоръжение“, каза Шойгу.

„Това е главната задача през тази година“, поясни той.

Су-35С е дълбоко модернизиран свръхманеврен многофункционален изтребител от поколение „4++“. Използването на технологии от пето поколение осигурява превъзходството му над изтребителите от аналогичния клас. По много технически характеристики той превъзхожда аналогичните самолети, които в момента са на въоръжение на армиите по света.

Силовите установки на самолета са оборудвани със система за промяна на вектора на тягата, което съществено подобрява маневрените му характеристики. Изтребителят е способен да въздейства върху няколко класа цели едновременно. Самолетът е оборудван със съвременна система за управление и безопасност на екипажа.

Освен това, както съобщи руският министър на отбраната, през тази година ще се появят и модернизираните изтребители-прехващачи МиГ-31.

„Миналата година бе решено да бъдат модернизирани допълнително количество от самолетния парк МиГ-31. Основният обем на работа трябва да бъде изпълнен през 2015 г.“, каза Шойгу.

Според него това ще позволи увеличаване на групировката от изтребители с далечен обсег във всички ракетоопасни направления.

Изтребителят-прехващач МиГ-31 е предназначен за прехващане и унищожение на въздушни цели на пределно малки, малки, средни и големи височини, при всякакви климатични условия. Способен е да развие скорост над 2 Мах (скорост на звука). Изтребителят е оборудван със система за дозареждане във въздуха.

През 2014 г. в рамките на ученията в Арктика изтребителите-прехващачи осъществиха няколко дозареждания във въздуха и успешно изпълниха задачата си в северните простори. Самолетът позволява да бъдат контролирани други самолети във въздуха.

Военновъздушните сили и морската авиация ще получат над 200 самолета и хеликоптера през 2015 г., каза още във вторник руският министър на отбраната Сергей Шойгу.