Шойгу: Генщабът разработва план за обезпечаване на сигурността в Крим

Генералният военен щаб на Русия разработва план за действие на Министерството на отбраната до 2020 година във връзка със сигурността на Руската Федерация на територията на Кримския федерален окръг, съобщи ИТАР-ТАСС.

Това заяви на селекторното съвещание министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Той поръча на своите заместници и ръководители на централните органи на военно управление да „предприемат активно участие в работата над дадения документ и да учитат всички въпроси, свързани с пълноценното обезпечаване на дейността на войските.

Шойгу отбеляза, че жителите на Крим и Севастопол през 2014 година, няма да бъдат призовавани на военна служба, а първите повиквателни ще се очакват чак през 2015 година. Министърът поясни, че кримските наборници, ще бъдат привикани на военна служба, след като в съответствие с руското законодателство и нормативната база на Министерството на отбраната на Русия, бъде приведена система за военна повинност на гражданите и военните комисариати на територията на присъединените към Руска Федерация субекти. «Предполага се, че те ще служат в Крим до края на 2016 година, а в бъдеще и на цялата територия на Руска Федерация», поясни Шойгу.