Костин: в Русия е забранена нецензурната лексика, затова не коментирам новите санкции на САЩ

Законът за забрана на ненормативната лексика, който бе гласуван от руската Държавна Дума по искане на президента Владимир Путин, попречи на Андрей Костин, шеф на руската банка ВТБ, да коментира новите санкции, наложени от Белия дом на руски политици и компании. Това стана ясно от интервю, дадено от банкера на „Россия 24”.

„Не коментирам новите санкции на САЩ, в Русия е забранено използването на нецензурни изрази“, заяви Костин.

Според Костин санкциите ще нанесат значителни загуби на финансовия сектор на Русия и са удар срещу най-големите руски компании, лидери в своите отрасли. Значителни вреди ще има и в енергетиката на страната.

Вчера Държавният департамент на САЩ публикува нови допълнения към вече наложените санкции на руски политици и компании. Този път сред обявените санкционирани руски компании са гигантите: концерна „Калашников”, „Роснефт”, „Внешекономбанк”, „Газпромбанк” и „Новатек”.

Новите имена на юридически и физически лица, включени в санкционния списък на САЩ, доведоха до спад в акциите на компаниите „Роснефт” и „ Новатек” тази сутрин на Московската фондова борса. Експертите обаче твърдят, че новите санкции не могат да повлияят на руската икономика.