Шест бойни „Алигатора” влизат в руската ВВО

На авиационния завод „Прогрес“ в Приморския край представители на авиационните части към Източния военен окръг, завършват изработката на шест нови бойни хеликоптера Ка-52 „Алигатор“, съобщава РИА Новости.

След подписването на необходимите документи по приемането на хеликоптерите и извършването на експерименталните полети, новата авиационна техника ще бъде предадена на авиационните части в Източния военен окръг на Русия.

Отбелязва се, че новите Ка-52 ще бъдат задействани при изпълняване на учебно-изпитателни полети и задачи за дневно и нощно време. За тази цел, хеликоптерите са снабдени със съвременно навигационно оборудване, което позволява полети при различни метеорологични условия.

„Алигатор“ е модификация на ударния хеликоптер Ка-50 „Черна акула“. Той е предназначен за намиране и разпознаване на различни обекти, подвижни и неподвижни наземни цели, унищожаване на бронетехника, хеликоптери и ниско летящи, малко скоростни самолети на противника.

Освен това, през 2015 година Сухопътните войски трябва да получат два бригадни комплекта ракетни комплекси „Искандер-М“, 701 бойни бронирани машини и 1545 автомобили с многоцелево предназначения. През 2015 година ВВС и Морската авиация трябва да получат 126 нови самолети и 88 хеликоптера. В бойния състав на ВМФ ще влязат две многоцелеви подводни лодки и 5 бойни надводни кораба. Тази информация беше оповестена на заседанието на колегията към Министерството на отбараната на Русия, което на 19 декември проведе руският президент Владимир Путин.

Той посочи, че през 2015 година в състава на стратегическите ядрени сили на Русия ще влязат над 50 междуконтинентални балестични ракети. „Вие представяте ли си, за каква мощна сила става дума?“, отбеляза руският президент.

Владимир Путин назова сред приоритетните задачи на Въоръжените сили на Русия в близко бъдеще – „развитието на всички съставляващи на ядрените сили“. Тези сили са най-важния фактор в поддръжката на глобалното равновесие и фактически изключват възможността от едромащабна агресия срещу Русия“, подчерта върховният главнокомандващ на Руската Федерация.

Също така, Путин отбеляза, че „ще продължи модернизацията на стратегическата авиация, като в бойни дежурства ще бъдат включени подводни ракетни крайцери „Владимир Мономах“ и „Александър Невски“.
«В средносрочен план (до 2021 година) на въоръжените сили е необходимо да бъдат предоставени напълно модернизирани ядрени сили за наземно базиране», каза Путин.

Освен това, по думите му, необходимо е «да се модернизира целият парк на ракетоносачи Ту-160 и Ту-95 МС, както и да се разработи нов стратегически бомбардировач ново поколение».