Шейхът на „Ал Азхар“: Западът не е чужд на експанзията на „Ислямска държава“

Западът не е чужд на експанзията на организацията „Ислямска държава“ и има интерес от фрагментаризиране на мюсюлманския свят: това обвинение отправи във вторник Ахмед ел Тайеб, шейх на Университета „Ал Азхар“, една от най-престижните институции в сунитския ислям, в интервю за АФП.

В края на колоквиума „Изтокът и Западът, диалог и цивилизация“, организиран във Флоренция, шейхът на Университета „Ал Азхар“ в Кайро обвини много сериозно Запада и в частност САЩ.

Обявявайки, че говори като „обикновен гражданин“ – защото „Ал Азхар“ не е политическа организация“ и играе „национална роля в служба на отечеството“ (египетското) -, имамът отбеляза: „появата на „Ислямска държава“ по толкова импровизиран начин ни кара да се запитаме кои са дълбоките причини за това“. И „човекът от арабската улица смята, че Западът не е съвсем чужд на неговата поява. Оръжията на ИД са американски оръжия, те не са произведени в арабския свят“, увери той.

Откъде идват парите?

„Ислямска държава“ се разви много бързо, продължи шейхът. Това развитие изисква огромни капитали. Откъде идват тези суми пари? Човекът от улицата казва, че Западът не е сериозен, сблъсквайки се с „Ислямска държава“.

В подкрепа на тезата си шейхът посочва три предполагаеми спускания с парашут от американски самолети в полза на „Ислямска държава“. „Те казаха, че това била грешка“, добавя той, без обаче да отговори на въпроса за евентуалната отговорност на арабските страни, особено от Персийския залив, за засилването и финансирането на ИД.

„Ако световният ред, иначе казано Америка и светът, искаха да помогнат на арабското сътрудничество да разруши „Ислямска държава“ и нейните сестри и дъщери, те можеха да го направят за един ден“, смята шейхът.

„Световният ред иска хаос, изглежда, че той има намерение да фрагментаризира нашия регион и „Ислямска държава“ е много ефикасен инструмент. ИД е функционална на великите сили, които не искат този регион да се развива редом до Израел“.

„Египет се съвзема“

Имамът казва, че „една среща с папата би го направила щастлив“, но изтъква колко относително е неговото влияние.

„Ако всичко бе в ръцете на папата или на други религиозни лидери, нещата щяха да бъдат разрешени много бързо. Но въпросът не опира до папата или „Ал Азхар“, той опира до политическите режими, които планират военната, икономическата, финансовата политика. Великите сили имат военни бази и флот в арабските води“.

На въпрос за ситуацията в Египет и арестите и осъждането на смърт на политически противници от редиците на „Мюсюлманските братя“, имамът отказва да направи каквато и да било критика на режима.

„Виждам, че Египет е преодолял проблема. Това е стабилна страна с основен закон, която е избрала своя президент, и това беше демократичен, напълно демократичен избор“, уверява той. „Египет се съвзема“, „виждаме прилив на инвеститори, които се връщат там“, добавя шейхът.

На въпрос за съдбата на християните на Изток, принудени да напускат земите си заради напредването на „Ислямска държава“, високопоставеният египетски сунитски представител отговоря, че ИД е „убила повече мюсюлмани, отколкото християни“:

„Ако се установят процентите на жертвите, ще се види, че „Ислямска държава“ е враг на арабския и мюсюлманския свят, и може би работи в тайна координация за фрагментаризирането на арабския свят“.

Превод от френски: Галя Дачкова

Източник: Гласове