„Шеврон“ иска газопреносната мрежа на Украйна и най-богатите шистови находища в Европа – Донецк и Луганск

След проведена среща между енергийния министър на Украйна и колегата му от САЩ стана ясно, че Украйна има намерение да предостави на американската компания „Шеврон“ газопреносната си мрежа и да я допусне да добива шистов газ от богатите находища на Донецк и Луганск, след като прогони рускоговорящите жители на тези градове и прилежащите им региони.

Американската компания Шеврон, за която е известно, че разчита след етническото и инфраструктурно прочистване на Донецка и Луганска област да ги направи огромно поле за добив на шистов газ, поиска още по-голям залък.

На среща между енергийния министър на Украйна Юрий Продан и зам.-министъра на енергетиката на САЩ Уилям Браян се е разбрало, че апетитът на близката до администрацията на Обама фирма нараства. Тя поиска и преносната мрежа на Украйна, след като преди дни Радата прие за възможно раздържавяването на част от системата, по която тече газът от Русия за Южна Европа, в това число и България.

„Ускоряваме работата по подготовката на търга. В момента работим за разделянето на основните газопроводи и подземни хранилища на две компании. Мисля, че бихме искали да приключим подготовката за търга до следващата година“, посочи Продан пред репортери в Киев.

Той добави, че в началото на септември ще бъде организирана конференция, на която да бъдат представени на европейските и американските компании плановете за реформиране на газопреносната система.
Не е тайна, че синът на вицепрезидента на САЩ Байдън стана съдружник и бордовик на частната компания в този сектор на олигарха Коломойски, който киевската власт направи губернатор на Днепропетровска област и чиито частни армии, редом с американските, „прочистват” съседните области Донецка и Луганска в Украйна.

Редица западни енергийни компании като „Шел“ също вече получиха концесии за добив на шистов газ в Югоизточна Украйна и очакват да започнат веднага след като региона бъде „прочистен“. Изглежда, че цяла Източна Украйна, чиято инфраструктура, болници, училища и жилищни комплекси украинската армия вече пети месец унищожава ще бъде само регион, в който западните компании ще дупчат за шистов газ.

За Украйна няма да остава почти нищо, тъй като премиера Яценюк предостави концесиите при условия 95% за компаниите и едва 5% от печалбите за държавата.

Една от основните причини за свалянето на Виктор Янукович бе, че той отказа да допусне „Шеврон“, „Шел“ и други компании да добиват шистов газ от украинските находища.

„Шеврон“ иска газопреносната мрежа на Украйна и най-богатите шистови находища в Европа – Донецк и Луганск

По думите на пом.държавния секретар на САЩ, Виктория Нюланд, месеци преди свалянето му, когато бе проведена среща между нея и украинския президент, Янукович е отказал да намали концесиите и да приеме неизгодните условия на Международния валутен фонд за кредитирането на изпадналата във фалит Украйна.

И двете неща бяха изпълнени от служебния кабинет, който стана ясно, че е подреден от Вашингтон и с действията си го доказва.

Натиска за отпадане на мораториумът за добив на шистов газ съвсем скоро ще се възобнови и по отношение на България, където енергийния вампир „Шеврон“ има големи интереси.

 

Източник: http://alterinformation.wordpress.com