Швидкой: Златото на скитите трябва да бъде върнато в Крим

Михаил Швеидкой, представител на Руската Федерация за международно културно сътрудничество смята, че златото на скитите, което в момента е на изложба в Амстердам, трябва да бъде върнато в Крим, предаде РИА Новости.

Изложбата „Крим – златото и тайните на Черно море” беше открита в музея Алард Пирсън в Амстердам в началото на февруари. В нея са събрани експонати от пет кримски музея, като сред тях се намират златни артефакти, церемониален шлем и скъпоценни камъни. Преди това изложбата беше показана в немския Бон. В неделя в медиите се появи информация, че колекцията може да не бъде върната в Крим, а да бъде предадена на министерството на културата на Украйна, ако от Нидерландия го изпратят там.

„Как това ще протече юридически , аз не мога да кажа, но са възможно различни варианти. В тази ситуация могат да бъдат приложени различни механизми за връщане на експонатите. Бесусловно тези експонати трябва да бъдат върнати на Крим, те са част от кримското културно наследство, златото е свързано с Херсон и преди всичко то е част от кримската култура и история” – каза Швидкой за Риа Новости.

Припомняме Ви , че премиера на Украйна Арсений Яценюк тайно изнесе златния запас на Украйна в САЩ, в който беше и легендарното злато на скитите, което е на стойност 20 милиона долара. По данни на анонимен източник самолета със скъпоценностите е излетял на 7 март от летище Бориспол.