Швеция пъди руски подводници с гей сонар

Шведски пацифисти, убедени, че военната апаратура не осигурява най-добрия начин за отблъскване на руски подводници, пуснаха собствена подводна отбранителна инсталация – гей сонарна система.

В акцията „Операция „Пеещият моряк“ шведското Дружество за мир и арбитраж (Svenskafreds.se) инсталира сонар, който изпраща с морзов код посланието „Насам, ако сте гейове“.

На сонара има също неонов моряк по бельо и надпис на руски и английски език: „Добре дошли в Швеция – гей от 1944 г.“ (Швеция декриминализира хомосексуалността през 1944 г., докато през 2013 г. Русия прие закон, който забранява пропагандиране на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни).

Активистите от движение „Шведски свят“ се надяват, че системата „ще изплаши хомофобните капитани на руските подводници, криещи се в дълбините на морето“.

Устройството е било инсталирано близо до брега край Стокхолм в края на миналия месец, допълва „Хъфингтън поуст“.

Пропомняме, че миналия октомври Швеция напразно издирваше цяла седмица чужда подводница, забелязана на няколко пъти в териториалните ѝ води близо до Стокхолм. Накрая се оказа, че това е бил малък кораб, който не е руски. Цялата операция по издирването на предполагаемата подводница се оказа напразна, но струваше на ВМС на Швеция 20 млн. крони (около 2,74 млн. долара).