ЧФ на Русия получи дистанционно управляем апарат, способен да работи на дълбочина до 1 км

Спасителният кораб на Черноморския флот на Русия „ЭПРОН“ бе оборудван с дистанционно управляемия апарат „Пантера Плюс“, способен да работи на дълбочина до хиляди метри. Това съобщи днес представителят на ЧФ капитан Вячеслав Трухачов, предаде ТАСС.

„Апаратът е оборудван с два механични манипулатора, на които могат да бъдат разположени кабелни резачки и циркуляр за рязане на сложен дизайн, с дебелина до 90 mm“, – каза той.

Освен това, според Трухачов в рамките на модернизацията на оборудването специалистите са оборудвали „ЭПРОН“ с хидролокатор със страничен обзор, който позволява с по-голяма точност да се провежда търсенето на обекти на морското дъно.

Корабът ще бъде оборудван и с комплекти от водолазни атмосферни костюми, съвременно водолазно оборудване и камери, допълни още представителят на ЧФ.

Новото оборудване може да послужи при строителството на моста, който ще съедини континенталната част на Русия с полуостров Крим. Сред трудностите на този проект експертите посочиха останалите бомби от Великата Отечествена война в района на изграждането на моста.