Чуркин: РФ очаква руски експерти да участват в разследването на ООН на химическите атаки в Сирия

Русия очаква, че в състава на групата на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за разследване на случаите на използване на химическо оръжие в Сирия ще влезе руски представител, заяви постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин, цитиран от РИА Новости.

„Ние очакваме наш експерт да участва в работата“, заяви Чуркин пред журналисти.

Съветът за сигурност на ООН одобри в четвъртък представените от генералния секретар Пан Ки-мун препоръки за параметрите на формиране и работа на мисията за разследване на случаите на химически атаки в Сирия. Резолюцията на Съвета за сигурност за учредяването на съвместен механизъм за разследване (СМР) на Организацията за забрана на химическо оръжие (ОЗХО) и ООН бе приета единодушно на 7 август.

Постоянният представител на РФ в организацията отбеляза, че експертите от постоянните членове на СС на ООН (Русия, САЩ, Китай, Франция и Великобритания) не винаги са включвани в подобни мисии. „Но сега съществува разбиране, че такова изключване няма да има, и експертите от „петицата“ също ще бъдат включени“, каза Чуркин, като отбеляза, че Русия има не един специалист, „когото бихме искали да включим в състава“.