Чуркин: Русия ще наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за трибунал по МН17

Русия ще гласува срещу проекта на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за създаване на международен трибунал за разследване на катастрофата на Boeing MH17 в Донецк, съобщи постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.

„Ние ще гласуваме против. В това за мен няма съмнение. Ако резолюцията събере девет или повече гласове, то ще има вето. Ако събере по-малко от девет гласа, то това ще бъде просто негативно гласуване на Русия съвместно с други членове на Съвета за сигурност. За съжаление, аз смятам, че девет гласа най-вероятно, ще се съберат“, заяви пред журналисти Чуркин. Той изрази надежда, че малайзийският проект на резолюция няма да бъде предложен за гласуване, според него, аргументите, предоставени от Русия, „са изключително убедителни“.

„Това е явен опит за създаване на още едно огнище на конфронтация, който би могъл да има много големи последствия за международните отношения в условията, когато в света има множество проблеми, изискващи всестранно сътрудничество“, поясни Чуркин позицията си относно създаването на международен трибунал.

Той разказа, че едновременно се провеждат две разследвания. Първото, техническото, предизвиква у Русия въпроси относно пълнотата на сведенията, взимащи се под внимание. Разследване провеждат Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна. Последната, според Чуркин, прави всичко възможно, за да обърне разследването в полза на търсенето на компромат срещу Русия.

По-рано РФ свика заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждането на руския проект на резолюция по „Боинг“-а. В него Русия предложи да бъде усилена ролята на ООН в разследването на катастрофата, за да се намали политизирането на процеса. Генералният секретар на организацията от своя страна би могъл да назначи свой специален представител по този въпрос. Освен ООН, според Москва, ИКАО (Международната организация за гражданска авиация) „би могла да изиграе по-активна и правилна роля в разследването“.

В руския проект се съдържаше също и загрижеността на Москва относно прозрачността на разследването. По-рано руският президент Владимир Путин нарече преждевременна идеята за създаване на международен трибунал преди приключването на разследването на катастрофата. Путин призова да бъдат прекратени „подхвърлянията“ в медиите по този повод и да се изчака да бъде завършено разследването. Близка до руската позиция заема и Китай.

Както неведнъж заяви руският външен министър Сергей Лавров, катастрофата на малайзийския самолет е резултат от наказателно престъпление, а не заплаха за международния мир и сигурност, както предполага малайзийският проект на резолюцията. Министърът припомни, че Съветът за сигурност на ООН никога не е създавал трибунал за разследване на самолетни катастрофи.