Чуркин: Русия е възмутена от антисръбските акции в Косово

Русия е възмутена от антисръбските акции в Косово, след футболния мач между тимовете на Сърбия и Албания. Това заяви в четвъртък постоянният представител на РФ в ООН Виталий Чуркин, предаде ТАСС.

В изявлението си на заседанието на Съвета за сигурност, Чуркин заяви: „Предизвиква голямо възмущение вълната от антисръбски акции, проведени в Косово след футболния мач между Сърбия и Албания на 14 октомври. В Прищина традиционно се ограничиха с формално осъждане на антисръбски трикове. Същевременно, сръбските къщи в тези райони продължават да горят, а за виновните така и не се говори, не се чува”, заяви руският дипломат.

По думите му, антисръбските погроми, наред с оскверняването на православните манастири и църкви в региона, са станали „ярко доказателство на запазена в косово-албанското общество етническа нетърпимост”.
Мачът между Косово и Албания, който се проведе в Белград за квалификацията Европа-2016, е спрян на 41-та минута, при резултат 0: 0, когато запалянковците започнали да хвърлят бомбички на футболното игрище.

След това над игрището се вдигнал радиоуправляем хеликоптер със знамето на „Велика Албания”. Защитникът на сръбския отбор Стефан Митрович свалил знамето, което предизвикало негодуване в албанските фенове. В резултат на това започнало сбиване между играчите, което прерасна в масови безредици по трибуните.

До ден днешен ООН се въздържа от всякакви коментари относно този инцидент, но на заседанието в четвъртък специалният представител на генералния секретар Фарид Зариф все пак затрогна темата във връзка с утежняването на ситуацията в региона след мача. По думите му, преминалите през Балканите „етнически мотивирани инциденти” са показател за това, че както властите на страните, така и обществеността „трябва да действат отговорно” и да не допускат срива на позитивната динамика в региона.