Чуркин: отношенията между РФ и САЩ са „може би най-лоши“ от 1973 г. насам

Руският пълномощен посланик в ООН Виталий Чуркин нарече сегашните отношения между Русия и САЩ „по-скоро лоши“ и „може би най-лоши“ от 1973 г. насам. В същото време, според руския дипломат, въпреки че Русия и САЩ имат сериозни търкания и разногласия около Сирия, двете страни продължават да работят по други въпроси, „а понякога и доста добре“, съобщи „Московский комсомолец“ (МК)

Изданието анализира защо през 1973 г. отношенията между Русия и САЩ са били в най-лошото си състояние.

Началото на 1973 г. изглеждаше доста обещаващо: през януари в Париж двете страни подписват споразумение за прекратяване на войната и възстановяване на мира във Виетнам. Но изглежда, че това е един от малкото лъчи светлина в мрака на отношенията между Изтока и Запада, пише МК.

През август същата година главата на Пентагона Джеймс Шлезинджър въвежда доктрина за „замаскиране“ на въздействието, което се очаква от поражението на командни пунктове на вражеските комуникационни центрове (на СССР, бел. ред.), с помощта на крилати ракети с междинен и по-къс обсег.

На 11 септември с подкрепата на американското разузнаване е извършен военен преврат в Чили и е свален президентът Алиенде. На 6 октомври в Близкия изток започва войната на Йом Кипур.

Тази война е довела не само до нефтена криза (държавите членки на ОПЕК наложили ембарго върху продажбите на петрол за страните от Западна Европа, както и повишението на цената на суровия петрол с три пъти), но също така представлява заплаха за пряк сблъсък междуСССР и САЩ.

В Москва пристигнал държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Преговорите довели до проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваващ за незабавно прекратяване на огъня и всички военни действия. Въпреки това на 24 октомври Съветския съюз предупредил Израел за „най-тежки последствия“ в случай на „агресия срещу Египет и Сирия“.

Брежнев изпратил спешно съобщение до американския президент Никсън, в което се предупреждавало, че в случай на затягане на конфликта, Москва може „да разгледа спешно как да се вземат необходимите едностранни стъпки“. Положение на повишена бойна готовност е обявено в поделенията на съветските въздушни сили, а в Съединените щати е даден сигнал за ядрена заплаха, разказва МК.

Източник: Руски дневник