Чуркин към Великобритания: Откажете се от привичките си на колониална държава

Великобритания трябва да прекрати поддръжката си за „всякакви орди“ по целия свят и да остави колониалните си привички, заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, цитиран от „Взгляд“ в неделя

„Представителят на Обединеното кралство патетично възкликна „Прекратете авиоударите сега!“. Действително, прекратете сега поддръжката си за различни орди по целия свят – екстремисти, терористи и разни любители на разрухата в тази или онази държава. Въобще, прекратете вмешателството в делата на други суверенни държави, оставете колониалните привички, оставете света на мира. И тогава ситуацията ще се подобри в много области и райони на света“, цитира РИА „Новости“ изявлението на Чуркин на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

По-рано постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт заяви, че ветото, наложено от Русия, „не оставя възможност да се постигне единство в Съвета за сигурност“. Той добави, че това е „цинична злоупотреба с привилегията и отговорността на постоянния член на Съвета в ООН.

Русия блокира подготвената от Франция резолюция за Сирия, която предвиждаше прекратяване на огъня в Алепо. Министерството на външните работи на РФ поясни, че този проект възпрепятства вътрешносирийския диалог и възлага цялата отговорност за дестабилизацията на ситуацията в Сирия само на Дамаск.

В събота беше съобщено, че в Съвета за безопасност ще бъде гласуван и алтернативен руски документ. Но той също не събра одобрението на всички членове на Съвета.

Министърът на външните работи на Франция Жан-Марк Еро заяви, че планираното за събота гласуване в Съвета по въпроса за прекратяване на огъня в Сирия ще стане „моментът на истината“ за Русия.

От своя страна зам.-министърът на външните на работи на РФ Сергей Рябков заяви, че опонентите на Русия в Съвета за сигурност на ООН правят опити за политически шантаж.

Източник: Руски дневник