Чуркин: действията на авиационните власти на Украйна трябва да се разследват

Действията на авиационните власти на Украйна трябва да се разследват, заяви на 19 юли на заседание на Съвета за сигурност постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, предаде ИТАР-ТАСС.

„Необходимо е разследване не само на катастрофата, но и на това, до колко украинските авиационни власти са изпълнили задълженията си. Дали са направили всичко необходимо за да бъде предотвратено крушението в ситуация на военна компания организирана от Киев“, каза руският дипломат.

„Убеден съм, че всеки нормален човек първо си задава въпроса: защо украинските авиодиспечери са изпратили граждански самолет в зона на военни действия?“, изрази общо недоумение Чуркин.

Членовете на Съвета за сигурност призоваха за обстойно и независимо разследване на трагедията със сваления малайзийски Боинг 777 в източна Украйна.

Освен това, Чуркин заяви, че наказателната операция в източна Украйна, трябва да бъде прекратена незабавно, докато преговорите все още са възможен вариант. Той припомни, че на миналото заседание някои от членовете на Съвета за сигурност на ООН се умиляваха от „сдържаността на киевските власти в използването на военна сила“.

„Ето, те проявиха своята сдържаност в цялата си прелест. В Донецк и Луганск от правителствените войски се използва щурмова авиация, тежка артилерия, танкове, реактивни системи на залпов огън, действащи, между другото, по квадрати и имащи неизбирателни действия. Десетки мирни граждани загиват, в това число и деца. Ние не веднъж сме предупреждавали за тежките последствия от силовото решение на кризата в Украйна и сме призовавали за диалог. Но киевските власти винаги взимаха грешно решение, а техните западни „приятели“, разбира се имам предвид САЩ, само ги подтикваха към ескалация на кризата. Сблъсквайки се с катастрофическите последствия от поетия курс, те в момента на всичкото отгоре се опитват да обвинят Русия“, поясни Чуркин.