Чуждeстранните наблюдатели отбелязват активно участие на младежта в гласуването за статута на Крим

СИМФЕРОПОЛ, 16 март. /ИТАР-ТАСС/.

Чуждестранните наблюдатели отбелязват, че в гласуването на референдума вземат участие голям брой млади хора. За това заяви на журналистите председателят на ръководството на Обществения Съвет „Наблюдательный совет – Крымский выбор“ – българинът Иван Абажер.

Ние обхванахме 1169 участъка, -нямаше никакви нарушения, нямаше провокации, – казва той. – Подчертаваме, че днес на участъците имаше много младежи и потвърждаваме, че референдумът на този етап строго върви по набелязания план.“

Членът на мисията на международните наблюдатели, представителят на Парламента на България Павел Чернев съобщил на ИТАР-ТАСС по телефона за това, че гласуването в Бахчисарайския район на Крим върви в съответствие с европейските норми. Той отбелязал, че вече е посетил седем избирателни участъци в района, в това число селищата Почтовое, Каштани, Плодовое, Маловидное, Кочергино, Отрадное.

Организацията и провеждането на 100% съответства на европейските стандарти“, – казал Чернев.

По думите на наблюдателя, той особено се е интересувал от това как е организирано гласуването на възрастните хора, които не са способни да дойдат до избирателните участъци. „В тези случаи тук работи малка комисия с малка урна, която посещава домовете. Това е много добре организирано“, – отбелязал Чернев.

Той е добавил, че атмосферата на участъците за гласуване е спокойна и никакви инциденти е не са станали. „Наблюдават се огромни опашки от хора, активността е много голяма. Въпреки това, всичко е организирано отлично“, – разказал Чернев.

Чернев влиза в състава на мисията от „Европейския институт по наблюдение на демокрацията и изборите“ (Брюксел), в която са включени 30 души. Това са представители на Полша, Австрия, Франция, Германия, Белгия, България, Унгария, Гърция, Италия и Латвия. В този състав са депутати от Европейския парламент, членове на националните парламенти на европейските страни, а също водещи експерти от Европа по международно право и известни правозащитници.

itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/1050352

2982452 2982454 2982456  2982506 2983394 2984132 2984139