Чуждестранни медии: Кери натиска България да прекрати енергийната си зависимост от Русия

Коментарите в чуждестранните медии за посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в София са фокусирани върху темата за енергийната диверсификация и прекратяването на енергийната зависимост на страната от Русия, пише изд. fakti

Кери призова България да повиши енергийната диверсификация, е заглавието на „Асошиейтед Прес“. Намаляване на зависимостта на България от руските енергийни доставки беше във фокуса на посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в четвъртък в София, съобщи агенцията. България трябва да се движи в посока на диверсификация на доставките и дистрибуцията и увеличаване на свързаност със съседите, заяви Кери, предава АП .

Напредъкът в изпълнението на споразумението с „Уестингхаус“ за изграждане на нов реактор в единствената в България ядрена централа в Козлодуй и евентуалното изграждане на интерконекторна връзка за природен газ с Гърция са сред идеите, разгледани в срещите на Кери с високопоставени български официални лица, подчертава АП и цитира думите на американския държавен секретар, че за да реализира потенциала си като силна, модерна и просперираща демокрация България трябва да засили върховенството на закона и ограничаването на корупцията.

Кери натиска България да прекрати зависимостта си от руската енергия, е заглавието на авторитетната агенция „Блумбърг“. Държавният секретар на САЩ дойде в България на източната граница на НАТО, за да окаже натиск на страната да намали почти тоталната си зависимост от доставяната от Русия енергия и предупреди за възможно руско отмъщение за това, пише агенцията.

Кери посети София, в момент когато Държавният департамент е на мнение, че България се нуждае от силна подкрепа заради бавно развиващата се икономика, която разчита на Русия за 85% от газовите си доставки, коментира агенцията и припомня, че Русия, която доставя около 30% от природния газ за Европа, миналия месец е анулирала проекта за газопровода „Южен поток“ на стойност 45 милиарда долара.

Джон Кери обеща подкрепа на България по отношение на енергийните доставки, съобщава в заглавие „Ройтерс“. Държавният секретар на САЩ обеща да подкрепи усилията на България да се откъсне от руската енергийна зависимост по време на представянето на резултатите от едногодишен стратегически диалог между двете държави съюзници в НАТО, пише „Ройтерс“. Отмяната от страна на Русия на многомилиардния проект „Южен поток“, който би бил от полза за България, подчертава уязвимостта на София да се отклони от западната позиция относно ролята на Москва в украинската криза, коментира агенцията.

Под натиска на Вашингтон и Брюксел, предишното водено от социалистите правителство на България спря работата по „Южен поток“, припомня тя. България зависи от Русия за 90% от природния газ, който идва през Украйна.

“Ню Йорк таймс” пише, че едно от основните предизвикателства пред нашата страна е да намери алтернатива на проекта “Южен поток”. “Вашингтон Поуст” обръща специално внимание на корупцията, коментирайки, че властта трябва да се заеме по-енергично с нея.

“Западни лидери се отбиват в България” е заглавието на Би Би Си. Обществената медиа пита какво търсят в България американският държавен секретар и британският външен министър. В коментара се припомня, че визитите идват, след като руският президент Путин отмени плановете за изграждане на газопровода “Южен поток”.

Официозното руско издание “Росийская газета” публикува критичен анализ, който започва с мерките за сигурност в София. По повод думите на Джон Кери, че САЩ ще помогнат на България да разработи енергиен план, изданието пише: “ясно е, че без американска помощ българите вече не могат сами да определят бъдещето си”. По-рано електронното издание на “Росийская газета” публикува материал за визитата на Кери под формата на осем въпроса. Изданието отбелязва, че САЩ са показали мнението си за България, като са блокирали центъра на София по време на посещението на държавния секретар. По повод обещанието на Кери за енергийна помощ, руската медия изтъкна, че зависимостта на България от Русия в газовия сектор е 85%, което е сред най-високите нива от всички страни членки на НАТО.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ ще помогнат на България да намали своята зависимост от Русия в енергийните доставки, пише „Комсомолская правда”. Според американските чиновници, България зависи за 85% от енергийните си доставки и за 100% от ядреното си гориво от Русия. „Нито една страна в света не трябва да бъде напълно зависима от доставките на енергийни ресурси от друга държава”, цитира вестникът думите на Кери.

България се превърна в центъра на внимание за международната политика, коментира македонското електронно издание Плус инфо, като отбелязва, че почти по едно и също време в страната са пристигнали държавният секретар на САЩ Джон Кери, външният министър на Великобритания Филип Хамънд и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Отговорът за тяхното посещение е в международните проблеми: снабдяването с газ, войната в Източна Украйна, международният тероризъм, миграцията и лошото състояние на българските сили за сигурност, коментира Плус инфо.