Чужденците все по-често посещават Русия с цел лечение

Автор: Евгения Гайва
Стоматологията и Ин витро оплождането са най-популярните услуги сред чужденците, които посещават Русия с цел лечение, а броят на туристите сред пациентите на руските клиники се е увеличил средно с 23-24%, съобщава Руската асоциация за медицински туризъм.Интересът към Ин витро

В Русия цените на процедурите за Ин витро са 2,5 по-ниски, отколкото в САЩ и Европа, съобщава Руската асоциация за медицински туризъм.

„Към услугите на нашата клиника се обръщат, преди всичко, пациенти от страните на ОНД – Казахстан, Киргизия, Украйна, Беларус. Сред по-далечните дестинации са Италия, Ирландия, Франция, Сърбия, а също така Китай, САЩ, Австралия, Канада“, разказа за „Руски дневник“ докторът на медицинските науки, директор на клиниката „АРТ-ЕКО“ Елена Калинина. В момента, казва тя, сред чуждите пациенти се наблюдава интерес, преди всичко, към донорските женски яйцеклетки и сурогатното майчинство.

Експертите свързват този интерес и с гъвкавото законодателство. „Например в Италия католическата църква винаги е била против донорството и сурогатното майчинство. Преди около 2-2,5 години там донорството бе разрешено, но това направление се развива бавно“, разказва за „Руски дневник“ урологът, главен лекар на клиника „Кармента“ Александър Обиденов.

Във Великобритания, продължава експертът, забраниха донорство срещу възнаграждение, а в Израел действат строги възрастови ограничения за участие в програма за Ин витро. Затова много хора се заглеждат към Русия. „Сумарно програмата за донорство на яйцеклетка в нашата клиника струва от 2,5 до 5,5 хиляди евро заедно с процедурите по Ин витро. Цените за руснаци и чужденци са еднакви“, отбелязва Александър Обиденов.

В лидер при сурогатното майчинство се превръща Испания, отбелязват експертите. Освен това, там са разрешени програмите за донорство, а качеството на медицинската помощ е на високо ниво. При това цените цените на програмите за оплождане в Испания не са много по-високи от тези в Русия.

Виза за лечение

Експертите са на мнение, че за да продължи развитието на медицинския туризъм в Русия, трябва да се решат редица комплексни въпроси. Сред тях е и въвеждането на медицинска виза. От Руската асоциация на медицинския туризъм са на мнение, че медицинската виза трябва да бъде многократна и да се издава за срок, не по-кратък от шест месеца.

Възнаграждението за сурогатно майчинство в Русия варира от 16,5 до 20 хиляди евро. Приблизително такива са цифрите и в Испания. В Тайланд сурогатната майка струва с 20-30% „по-евтино“. Но там пък нивото и качеството на медицинските услуги е по-ниско, отбелязват експертите. Евтини „доставчици“ на донори на яйцеклетки в Европа са Украйна, България, Черна гора, Македония.

Но независимо от конкуренцията, руските експерти са единодушни: перспективите за развитие на програмите за Ин витро в Русия, в това число и за чужденци, са големи. „По данни на ESHRE (Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология – бел. ред.), Русия влиза в седмицата на най-резултативните страни по помощни репродуктивни технологии“, казва Елена Калинина.

Стоматология, онкология, флебология

Стоматологията заема лидерски позиции сред предпочитаните от чужденци медицински услуги в Русия. С цел да посетят зъболекар пристигат 44% от чуждестранните пациенти. Туристическите групи от Китай, например, успешно посещават в интервалите между екскурзиите стоматолози, казва за „Руски дневник“ председателят на Руската асоциация за медицински туризъм Константин Онишченко.

По думите му много често пациенти със сериозни диагнози се интересуват първоначално от Израел, Европа, а след това разбират, че протоколите за лечение съвпадат с руските, а цените на услугите са значително по-ниски. „Например цените за кардиологични операции в Русия са десетки пъти по-ниски, отколкото в САЩ“, отбелязва Константин Онишченко.

Има интерес и към онкологията. При това много често чужденците идват при конкретни специалисти, световни имена в областта си. „Неотдавна бях посетен от пациент от Иран, за да премине през курс на експериментално лечение на рак на бъбреците. Русия е сред страните, които могат безплатно да провеждат изпитания на програмата от протокола за целева терапия в онкологията“, отбелязва Константин Онишченко.

Нараства търсенето за операции на вените и съдовете. Най-често идват пациенти за отстраняване на голямо разширение на вените на краката. „При това у нас пациентите могат да бъдат оперирани буквално в течение на един час, без упойка и разрези. След 5-6 дена могат спокойно да се приберат у дома“, разказва в беседа с „Руски дневник“ ръководителят на Центъра за иновационна флебология Антон Соломахин.

По думите му цената на флебологичните операции в Русия се движи средно около хиляда евро или долара. В Европа тя е около 4-5 хил. евро, в САЩ – 4,5 хил. долара. Най-популярната операция е ендоназалната лазерна коагулация.

Приблизително процентно съотношение на чуждестранните туристи:

  • ОНД – около 73%
  • Прибалтийски републики – около 13%
  • Европейски страни – около 10%
  • САЩ – около 4%